Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Твърди Росен Дончев, в един разговор отвъд живописта и литературата

roГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Росен Дончев е от Габрово, но… казанлъшките рози и красавици отдавна го направиха не само жител, но и певец на Долината на розите. Любопитен факт е, че Росен е учил „Българска филология“.

След това завършва и магистратура по изобразително изкуство. На 23 април художникът ще открие своя самостоятелна изложба "Живопис" в общинската галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево. Тази негова изява стана повод да разговаряме с Росен Дончев.

Защо реши да завършиш „Българска филология“ навремето, Росене?

- Втората ми голяма любов винаги е била литературата... и писането... Имам публикации още като ученик и студент.Сега също работя по няколко проекта,свързани с текстове… Но нека засега те останат тайна...

Кога реши, че искаш да станеш художник?        

- Винаги съм знаел, че искам да бъда художник. Мирисът на бои ме правеше щастлив от дете... И до днес е същото... Това е пълна свобода и щастие!

Коя по ред е изложбата ти в Севлиево и с какво ще е по-различна от досегашните?

- Това е моята 11-а самостоятелна изложба. По-камерна, по-интимна... Ще покажа малки формати от различни проекти... Повечето не се продават и никога няма да се продават... Градската галерия на Севлиево ме покани и аз ще подаря една работа за нейния фонд.

Какъв човек е Росен Дончев?

- Изкуството е почтеност! Абсолютна и всеотдайна! Към зрителите и към себе си... Никога не съм изменял на това.

А какво е твоето верую в Изобразителното изкуство?

- Росен има своите съмнения, тревоги и компромиси... но никога няма да спре да мечтае... И никога няма да спре да се опитва да направи тоя свят малко по-цветен и добър...

Някогашните иконописци са постели и са се молели, преди да започнат да зографисват; как е при тебе?

- Това за зографите е било задължително преди векове. Да се мисли сега по този начин не е задължително... Но не е и лошо... Аз просто направих следващата стъпка отвъд иконите... към иконите, които са в нас самите, към алегорията сакра в душата на всеки...

Кога и казанлъчани ще могат да видят тази "севлиевска" изложба?

- През ноември в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще има моя изложба. Всъщност, това ще е по-скоро духовна среща с всички мои проекти през последните години... Среща с образи и текстове... с книги и илюстрации, с мои текстове, представени на глаголица... И още интересни Случвания... Защото времето на конвенционалния тип изложба просто си отива... За да е интересно на публиката трябва да е различно, ново и честно!

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n