Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Изложбата е подредена в Националния археологически музей 

pliska-katinarГБ
Най-интересните находки от извършените през изминалата 2014-а археологически проучвания у нас са представени в Осмата национална археологическа изложба "Българска археология 2014". Тя бе открита снощи в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките в София.

Ще бъде на разположение за посещения в зала „Временни изложби” до 29 март. В експозицията в НАИМ при БАН са включени над 280 експоната от 23 обекта, различни като вид и хронология - от ранната праистория до средновековието. Съорганизатори на изложбата са 16 исторически и археологически музея в страната, които участват в нея с находки от своите фондове. 
Тази година в нея са включени експонати и от обекти с дългогодишни проучвания, чиито разкопки се осъществяват с финансиране от Министерството на културата, като например средновековните български столици Плиска и Преслав, скалният град Перперикон, крепостите Лютица и Калиакра, римските градове Деултум и Улпия Ескус, така и обекти, предмет на мащабни спасителни проучвания по някои от основните държавни инфраструктурни проекти – неолитното селище при с. Мурсалево /където археолозите ни се надяват да бъде направен и музей на открито/, късноантичният обект в м. Черешарника, Дупница, надгробна могила (Дупна могила) от римската епоха в района на Драгоман. Сред впечатляващите находки са и фрагмент от къснопалеолитна „Венера“, скулптирана от кост, от пещера Козарника; изцяло запазен антропоморфен съд с бяло-рисувана украса от неолитното селище при с. Мурсалево на р. Струма; златни накити и сребърни съдове от богат женски гроб от некропола на Сборяново; изящни червенофигурни съдове от некропола на Аполония; меч с инкрустирана фигура от Дупна могила; бронзови статуетки на Херакъл и Хермес от Хераклия Синтика; бронзов катинар във форма на куче от Плиска; златни монети от времето на император Йоан ІІІ Дука Ватаци...

--------

На снимката - декоративният катинар от стара Плиска

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n