Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Министерството не било дало и лев държавна пара за филма

diakonaГБ

След като на министър Вежди Рашидов му настръхнаха космите на брадата да обяснява на медиите, че за филма „Дякон Левски” не е даден и лев държавна субсидия, днес Министерството на културата излезе и с официално изявление. ”Филмът „Дякон Левски” не е финансиран от Министерството на културата. – се казва в съобщението.

- През 2013 година екипът на филма е кандидатствал пред Националната художествена комисия по игрално кино към Националния филмов център. Председател на комисията е проф. Боян Биолчев, а членове са Александър Томов, Боян Папазов, Валентина Фиданова - Коларова, Искра Димитрова, Мартин Димитров, Павел Павлов, Пламен Сомов, Филип Трифонов. Проектът „Дякон Левски” е класиран последен от всичките 34 филмови проекта и не печели държавна субсидия.”

След премиерата на лентата на Максим Генчев се чуха неодобрителни мнения. Едно от тях бе, че един национален герой не бива да псува от екрана. Да припомним, че модата на псуващите национални поборници бе въведена от Милен Русков в романа му „Възвишение”. Откровените „възрожденски” псувни разсмиваха предимно подрастващите читатели, но поне не бяха сложени в устите на личности-светини като Левски.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n