Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

И наистина ли е с 9 години по-млад, както казва пред съда?

pistolГБ

За Левски сякаш знаем всичко. И все пак когато чуе, че Васил Иванов Кунчев е роден не през 1837, а чак през 1846 година, българинът се стряска. Тази версия бе лансирана от старозагорския адвокат Георги Туртуриков, който не крие страстта си към историческите разследвания.

Самоукият Шерлок Холмс тръгва от думите на самия дякон Игнатий при първия му разпит в София пред следствената комисия. Левски твърди пред разследващите го, че е на възраст 26-27 години. "Нямам основания да се съмнявам в казаното от Апостола", твърди Туртуриков. Той е събирал потвърждения на своята хипотеза досега само от писмени източници, намиращи се в българските библиотеки, но тепърва ще търси доказателства и в чужбина. "Но това не може да бъде вярно", контрира уредничката в родната къща-музей на Дякона в Карлово. Според нея изявлението на Левски пред турския съд има за цел да заблуди разследващите и да им внуши, че цялата българска завера е невинна, младежка работа. И по този начин да се издействат по-леки присъди на останалите арестувани българи.

Още по-стряскащо за българина е твърдението, че Апостолът на свободата е бил масон. Сякаш пръв Иван Лалев, някогашен директор на Ловешкия музей, пуска през 1999 година духа от бутилката. Историкът твърди, че Левски бил масон, а създадената от него тайна революционна организация е от масонски тип. Според непубликувани материали на Захари Стоянов пък става ясно, че Никола Обретенов, член на русенската масонска ложа, бил „внедрен" в революционната организация на Левски чрез неговия приятел Христо Иванов от Велико Търново. Има данни, че по това време ложите в България са били във връзка с италианските масони и вождове на италианската национална революция Джузепе Гарибалди и Джузепе Мадзини. Известно е още, че Мадзини е възприеман като идеолог на италианското масонство и създател на общността "Млада Европа", в която влизат ложите "Млада Италия", "Млада Полша", "Млада Германия".

"Не, Васил Левски не е бил масон, защото смисълът и целта на неговия живот са освобождението на отечеството", на другия полюс са твърденията на д-р Маргарита Симеонова от Института по български език към БАН. Но по всяка вероятност той е бил добре осведомен за масонството и неговите организационно-устройствени документи и е възможно да е използвал някои от идеите, заложени в неговото тайно съществуване, смята културоложката. Според нея масонството било познато сред българската интелигенция преди Освобождението, но не е играло сериозна роля в духовния живот и в политическите борби на българите. През 60-те години на XIX в. в доказано съприкосновение с масони от западноевропейските държави са били Г. С. Раковски и Ангел Кънчев.

"Нека се научим да приемаме истината, каквато и да е тя", намесва се в задочната полемика доцент д-р Евлоги Данков бивш преподавател във Философския факултет на Великотърновския факултет. И едва после, ако не ни изнася, да се опитаме да я обясним или поне да я преодолеем така, че да не се повтаря, твърди доцентът.

"А истината е, че Левски е бил дякон - казва доц. Данков. - Това е първата степен. Левски е бил почтен човек и търсел начин да помогне на България. Нещо повече, той е велик българин. Но така или иначе, той влиза в първа степен. В иерархията както на светлината, така и на сянката. Той не е могъл да ги различи, а и те не се различават на това първо ниво."  Според философа, който е родом от Ловеч, самото Къкринско ханче било наето от масоните. От гарибалдийците, от Христо Цонев-Латинеца.

"Но когато Левски разбира, че има разлика между Светлината и сянката, той се отказва от масонството", твърди доцент Данков. Тогава възникват конфликтите между него и Каравелов. Писмата, които попадат в Ловеч и които са писани от Левски - до тях са имали достъп само Каравелов и жена му. Но писмата попадат в турския бей, който също е масон. "Затова смятам, че масоните са предали Левски, защото не е искал да се покори на техните правила", убеден е доц. Евлоги Данков.

А дали е така? В подкрепа на неговите думи историята твърди, че при предсмъртната си изповед в турския затвор последните думи на Левски към свещеника били: "Поменавайте ме като дякон Игнатий, отче…"

-------

на снимката - Деца разглеждат револвера на Апостола на българската свобода

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax