Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

boeve

Възможно ли е оперетна армия от 25 000 щика да гарантира държавния ни суверенитет?!

Петър МАРЧЕВ

Освен хилядите родолюбиви българи, за кулминацията на тържествата по повод  137-та годишнина от Шипченската епопея, на чутовния старопланински връх тази година се изкачи и Росен Плевнелиев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия, под чийто патронаж преминава Националното честване на Шипченската епопея, прие почетния строй на националната гвардейска част вечерта на 23 август в 20:45 часа в подножието на Паметника на свободата, който пък стана на 80 години.

През деня в тържествените събития се включиха новоназначеният областен управител на Старозагорска област Димитринка Петрунова, кметовете на Казанлък и Габрово. Официалните лица присъстваха на заупокойна панихида в Соколския манастир и на отслужената в храм-паметника "Рождество Христово" заупокойна света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве. После те се  включиха в  трите туристически лъча  до паметния връх. Горе областният управител на Старозагорска област проведе среща с Данчо Данчев - директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлужда". Зрелищната възстановката на боевете при Шипка, която се организира и провежда от Национално дружество "Традиция", се превърна в естествена кулминация на честването. Междувременно Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион освети вечния огън в криптата на Паметника на свободата.

 И така, тържествата отшумяха. Но след тях останаха да висят в пространството няколко въпроса – засега без отговор. Първият е: кога ще бъде върнато историческото име „Свети Никола“ на славния връх, където през 1877 година бе решен изходът на Освободителната руско-турска война? Ако не знаете, погледнете географската карта и ще видите, че в момента на разстояние не повече от километър един от друг в Шипченския проход има два върха с едно и също име – „Шипка“. И не ми рецитирайте Вазов, ако обичате! Защото народният поет казва именно това: „О, Шипка! Три деня младите дружини как ПРОХОДА бранят...“   По този въпрос – за връщането на историческото име на връх „Свети Никола“ последната дума ще има Президентът. Но преди това по въпроса трябва да се произнесат и Общинските съвети в Казанлък и Габрово. Шипченският кмет Стоян Иванов е внесъл въпроса в администрацията на ОбС-Казанлък. Остава да изчакаме да чуем какво мислят казанлъшките старейшини наесен...

Другият въпрос, който отеква /макар и незададен на глас/ след тържествата по повод Шипченската епопея е такъв: доколко България е суверенна държава и би ли могла да защити своя суверенитет? Безспорен факт е, че като държава член на Европейския съвет, България е с ограничен суверенитет. Друг въпрос е, че ние се лишихме от суверенитета си много по-рано – като се започне от окупирането на България от Съветската армия през септември 1944 година. През 1989 година само се промениха кукловодите, които дърпат конците на марионетните ни правителства. Ето един факт, върху който може би не сте се замисляли: спомнете си външните министри от петте последни български правителства /без служебните/. Започваме броенето в обратен порядък: Кристиян Вигенин, Николай Младенов, Ивайло Калфин, Соломон Паси, Надежда Михайлова. Какво е общото между тях? Нека се опитам да позная аз - дали не е еврейската им кръв? А, да... щяхме да пропуснем в този порядък и Сергей Дмитриевич Станишев, че и Сакскобургготски, който също има еврейска кръв в потеклото си... Но нека спрем дотук.

Продължение на този втори въпрос – за суверенитета – е този за българската армия. Смятате ли сериозно, че една оперетна армия от 25 хиляди бойци може да защити и този наш ограничен суверенитет? При положение, че половината от бюджета на войската ни отива за... дамски превръзки. Смятате ли сериозно, че подобна смехотворна армия би могла да противостои на милионната турска армия, например? При положение, че неоосманистите Ердоган и Давутоглу свалиха картите на масата и заявиха в прав текст, че смятат Тракия за турска. Ще кажете – ами НАТО? А къде беше НАТО, когато през  1974 година Турция окупира Северен Кипър? Нали и Гърция беше още тогава член на НАТО?.. Да не говорим, че нестабилното международно и вътрешно статукво на Р Македония, рано или късно ще провокира локален международен спор и конфликт. Как би се противопоставила България със смешната си армия на враждебните ни Сърбия и Гърция?

Това са жизненоважните въпроси, на които час по-скоро трябва да си отговорим като нация и държава. Защото в противен случай независимостта и оцеляването на държавността ни ще бъдат поставени на карта!

   

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n