Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

diuniГБ

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди днес, 25 август, че след направените проучвания правителството вече знае къде се намират дюните по Черноморието, но продължава да не показва цялата налична информация.

 

Най-вероятно голяма част от дюните са незаконно заменени, приватизирани или реституирани чрез многократни нарушения на конституцията и българските закони. Затова няколко поредни правителства се страхуват да обявят кои олигарси са новите собственици на дюните, как са ги получили и кои министри и други държавни служители трябва да понесат отговорността за това.

По закон всички дюни, крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зонипредставляват публична държавна собственост. Всички те от 1 януари 2008 г. трябваше да бъдат включени в кадастралните карти на черноморските общини съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 август 2007 г.

След скандала "Дюнигейт" в Несебър Народното събрание задължи Министерски съвет на 2 юли 2013 г. да картира дюните и влажните зони, които 5 години бяха неслучайно забравени от държавните служители.

Днес, повече от година по-късно дюните и влажните зони като публична държавна собственост все още не са отразени в кадастъра. Държавата я е страх да признае, че голяма част от дюните и влажните зони са незаконно заменени, приватизирани или реституирани чрез многократни нарушения на конституцията и българските закони.

Коалицията "За да остане природа" настоява Агенцията по география, геодезия и кадастър да покаже публично специализираните кадастрални карти, които вече са изготвени, но все още не са приети. Природозащитниците искатсъщо да бъде разкрито кои имотив нарушение на закона са станали частна собственост и в полза на кои лица и фирми.

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n