Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Георадар показа преди години, че в могилата на Севт има неоткрито кръгло помещение

seutГБ

По разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов ще бъде извършена спешна проверка на състоянието на тракийската гробница на Севт III в могилата „Голяма Косматка”. Спешните мерки се вземат след получен сигнал от Община Казанлък.

Гробницата в момента е затворена за посещения поради наличие на течове и свличане на земни маси в дромоса /коридора/, който води към камерата със символичното погребение на тракийския цар.
   Министерството на културата е поискало от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии обектът да получи спешна финансова помощ за извършване на необходимите аварийни и укрепителни дейности на гробницата.
  Да припомним, че съкровището на тракийския цар Севт III, което бе открито от д-р Георги Китов непокътнато в храма-гробница през есента на 2004 година, е едно от епохалните открития в сферата на тракологията. Година-две по-късно внушителната могила бе изследвана с гео-радар, който показа наличие във вътрешността на още една кръгла, неоткрита досега камера с бронзова статуя в нея. /Нека си спомним, че през 2004-та бе намерена една бронзова глава, за която се смята, че е скулптурен портрет на Севт ІІІ./ Тогава екипът на д-р Китов започна сондаж на посоченото от техниката място, но сондата аварира, а след това започна зимата. Така че, съвсем не е изключено пропадането на земна маса да се дължи на това тайнствено кръгло помещение. Което означава, че ни чакат нови археологически сензации!

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n