Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Едно свръхестествено събитие на Атон сочи, че часът е 12 без 5

sveti_NikolayГБ

„На 1 ноември 2014 година, някъде около 10:30 часа предиобед, в духовно състояние близко до унинието аз излязох от манастира Дохиар без да поискам благословение /разрешение/ за това.

Исках да отида при един познат духовник, за да се посъветвам какво да правя по-нататък. На излизане се спрях пред един стенопис с изображението на Божията майка „Скоропослушница”. Помолих Пресветата Богородица да ме упътва в правилната посока и тръгнах към арсаната /пристана/. Тъкмо фериботът се приближи към брега, когато се появи един полицейски катер. От него слязоха гръцки полицаи и на никого от чакащите на кея не позволиха да се качи на ферибота. Корабът тръгна без нас... и тогава забелязах на пристана един дядо – такъв един чистичък, бодър, очите му светли и ясни, на ръст около 165-170 см. Беше облечен в черни панталони, в черна риза с дълги ръкави, с монашеска скуфия на главата, със сива брада, а в ръката държеше книга в кафява кожена подвързия.

Аз тръгнах обратно към манастира, но чух гласа му: „Александър, почакай, трябва да поговоря с тебе!”

През ума ми мина горделива мисъл – „Брей, гледай колко съм известен, даже руските поклонници ме знаят по име!”

Дядото ме приближи и ми заговори: „Александре, лошо правиш, че си тръгваш от манастира”...

Викам си: „Гледай ти, не стига, че ми знае името, но знае, че искам да напусна манастира!” Но му казах следното: „Отче, нужно ми е да поговоря с духовник, за да взема решение как ще живея по-нататък... Нямам документи, срокът на визата ми изтича, не ме искат за монах, в Украйна има война...”

А той казва: „Вас руснаците тук на Света гора Божията Майка много ви обича, затова няма нужда да напускаш манастира и Атон. След три години ще има голяма война и в Русия ще дойде Цар, той ще ви повика тогава, защото ще сте му нужни. Ти разбираш ли, че ще има Цар?”

Върнах се в манастира и тръгнах към магерницата; имах послушание в трапезарията. И там обърнах внимание на една старинна икона – с размери около 30 х 40 см – на светителя Николай. На иконата беше абсолютно същият „дядо”, с когото разговарях преди малко! Разликата беше, че св. Николай на иконата бе изобразен с архиерейски одежди...”

Този скорошен разказ на руски светогорски послушник поражда много въпроси. Есхатологията е тема, която основателно вълнува всеки човек. В съвременния объркан свят стойността на понятието „пророк” и „пророчество” е силно девалвирала. И все пак, най-близо до библейския смисъл на думата, стоят православните благодатни старци. И ако се вслушаме в техните думи, може би ще успеем да подредим картината на т. нар. Последни времена.

/очаквайте продължение/

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n