Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

sabi

Сред находките има ятаган и тежка картечница

ГБ

На територията на градовете Велико Търново и Шумен на 21 август служители на Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на прокуратурата са провели специализирана операция за пресичане на международен трафик на антики от България към страни от Западна Европа, САЩ и Русия, включително и на такива, които са били част от музейни фондове. По случая е образувано досъдебно производство.

 

При извършените процесуално-следствени действия на 7 адреса в градовете Велико Търново и Шумен са намерени и иззети над 130 броя старинни оръжия, които притежават белезите на движими културни ценности; незаконно притежавани муниции за съвременни оръжия; бойни нарезни карабини; пистолети от Втората световна война в много добро състояние; както и тежка картечница с муниции за нея.

Открити и иззети са и една златна и над 100 сребърни и бронзови антични и средновековни монети. Повечето от монетите са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието. Иззети са и множество антични бронзови предмети с различно предназначение, представляващи археологически обекти по смисъла на закона: фибули, коланни апликации, бронзов печат, древен медицински инструмент, както и множество предмети от епохата на Възраждането, сред които ръкописна книга, сребърни гривни, уникален според експертите османски ятаган с дръжка от слонова кост и други.

Върху част от иззетите предмети, представляващи движими културни ценности, са открити инвентарни номера. Предстои разследването да установи точния им произход.

Едно лице е задържано за срок до 24 часа. Всички действия, свързани с установяването на автентичността и изземването на културните ценности, са извършени със съдействието на музейни експерти. Действията по разследването продължават.

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n