Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

kalinkaГБ

София, 27 август.    Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди обществеността, че в последните дни от управлението на предишното правителство държавата е позволила на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост.

 

Природозащитниците вече сезираха новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени тези престъпни злоупотреби с държавна собственост в Национален парк "Пирин", извършени от предишния екоминистър - Станислав Анастасов (ДПС) от правителството на Пламен Орешарски. Да припомним, че Анастасов се прочу с това, че е представил невярна информация относно висшето си образование. Както се оказа, той не притежавал диплом от ТУ в Мюнхен.  

Но каква е схемата за незаконните действия в Пирин?

В писмо от 4 август 2014 г. ексминистър Анастасов признава незаконно на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх "Тодорка" в ски зона Банско. Замисълът на престъпното деяние е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорната фирма да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк "Пирин", каквито досега на практика е нямала.

Въпросният 3-седалков лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД през 2002 г. Впоследствие „Юлен“ АД го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. В същото време, теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ АД, и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.

Отгоре на това, в нарушение на закона за биологичното разнообразие и закона за опазване на околната среда ексминистър Анастасов разрешава строежа на новия лифт само с уведомително писмо с цел избягване на съдебен контрол от гражданите.

Коалицията „За да остане природа в България“ призовава новия екоминистър Светлана Жекова да отмени нелегитимните действия на предшественика си и да информира прокуратура за потенциалното престъпление. Държавата трябва веднага да пристъпи към издаването на актове за държавна собственост на всички съоръжения в ски зона Банско, с цел предотвратяване на нови злоупотреби.

Новият екоминистър трябва да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор и последващ контрол върху прилагането на решението по Оценка за въздействие върху околната среда за ски-зона Банско, с което държавата веднъж завинаги да прекрати опитите на концесионера да узаконява незаконното застрояване в Национален парк "Пирин", настояват природозащитниците.

Защо има концесия за ски зона Банско и кои са „Маренго трейдинг“?

„Юлен“ АД е концесионер на ски зона Банско за 30 години. Ски зоната е построена върху земя изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк "Пирин" - затова е необходима и концесия. След изтичането на концесията съоръженията и пистите стават собственост на държавата, която притежава земята под тях. „Маренго трейдинг“ е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в „Юлен“ АД, заедно с други офшорни фирми и община Банско. Съгласно закона за офшорните компании след 1 юли 2014 г. в дружества, в които участват общините или държавата – като концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД - не могат да участват офшорни компании. Или ако участват, фактическият собственик трябва да бъде разкрит и да е гражданин на Европейския съюз. По последни данни сред акционерите в „Юлен“ АД е и офшорката „Т.А.К. Сървисис“ с дял от 30%, регистрирана на Британски Вирджински острови, с неразкрит фактически собственик.

Офшорните фирми не само пестят от данъци, но и прикриват истинските си собственици, които могат да бъдат включително бивши и настоящи министри и политици. Публикации в пресата многократно са свързвали „Юлен“ АД и с Цеко Минев, акционер в една от най-големите български банки. Природозащитниците припомнят, че в последните минути на кабинета Орешарски беше изготвено решение на Министерски съвет, което да узакони незаконно застроените 650 декара в Национален парк "Пирин" от концесионера на ски зона Банско. Скандалното решение не е подписано нито от Орешарски, нито от настоящия премиер Георги Близнашки, засега.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n