Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Зад амбициозния проект стои варненската Школа по изкуствата „Дедал”

karantinataГБ

За своето първо издание варненският Международен кино-фестивал „Карантината” е получил цели 3 262 филма от 111 държави!

13 са предложенията от България, но има кандидати от такива екзотични страни като Уганда, Пуерто Рико, Гвинея-Бисау, Кения, Макао, Етиопия, Хондурас, Конго, Киргистан, Парагвай, Виетнам, Танзания, Домиканската република, Гватемала, Катар, Шри Ланка, Мианмар, Бахрейн, Монголия, Йордания...В крайна сметка, за участие в официалната програма са селектирани 69 филма от 31 страни. Филмовият фестивал „Карантината” ще се проведе от 2 до 5 юли 2015. Прожекциите ще бъдат на открито, директно на плажа, в рибарско селище Карантината в квартал Аспарухово, Варна.
Концепцията на фестивала:Името на местността „Карантината” идва от миналото, когато моряците от търговските кораби със съмнения за болест са били сваляни на Аспаруховския бряг за карантинния период от 40 дена. В случай, че не проявят симптоми на болест след този период, те са били допускани в града. В настоящето все още нереализираните млади творци са в състояние на карантина, изолирани от кино-средите. Като аналогия с историята на местността инициаторите решават да организират международен кинофестивал за късометражни филми „Карантината” за млади творци (на възраст от 16 до 35 години).
Основната цел на организаторите е културният обмен между млади кино-творци, представители на различни култури. Но другата цел е опазване уникалността и урбанистиката на рибарско селище "Карантината".Както и развитието на алтернативен културен център “Карантината”.
Зад амбициозния проект стои Школата по изкуствата „Дедал”, която е сдружение в обществена полза. От 2009 година до днес творците от „Дедал” откриват млади таланти и ги посвещават напълно безплатно в тайните на изобразителното изкуство, скулптурата, графиката, музиката, фотографията, дигиталните изкуства, графичния дизайн, кинематографията и театъра. Целта на сдружението е създаване и функциониране на социален център по изкуствата, стимулиращ развитието на деца, младежи и девойки в неравностойно положение, както и на млади творци извън целевата група. 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n