Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес в Голямата базилика в Плиска е кулминацията на тържествата

pliskaГБ

С кръщението на 11 деца в Голямата базилика в Плиска вчера започнаха тържествата по повод 1150-годишнината от покръстването на българския народ. Тайнството бе извършено от петима свещеници от Шумен и Варна. Снощи на големия площад пред паметника на Цар Борис I Покръстител в Плиска се състоя тържествен концерт.

Преди минути в Голямата базилика завърши тричасовата тържествена света литургия, отслужена от патриарх Неофит.

„Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква, оставайки под знака на радостта от Христовото Възкресение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодарение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра. – с тези думи се обърна Негово Светейшество към вярващия народ. - Да си спомним за богоблажения Борис, приел в кръщелния купел името Михаил, когото Бог бе видял като достоен съсъд за Своята благодат, просвещавайки ума и сърцето му с истинската вяра и определяйки му жребия на равноапостолството. И така, отново да прославим заедно с цялата Църква владетеля, определил както с личния, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държава към християнската цивилизация...”

В обръщението си Патриарх Неофит подчерта, че днес – 1150 години след покръстването на българския народ – много свидетелства от миналото отново ни припомнят, че само следвайки заветите на нашите, родили ни за Господа предци, бихме могли и ние да се надяваме на Божията помощ и закрила. Че ако искаме и днес нашият народ и държава да се радват на мира и благоденствието, които дарува Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра.

След това, по повод паметната годишнина, бяха връчени църковни отличия. Симеон Сакскобургготски бе награден с орден „Св. Иван Рилски", а премиерът Бойко Борисов и директорът на дирекция „Вероизповедания" Емил Велинов бяха удостоени с орден „Св. Цар Борис I Михаил". Гости на честването бяха представители на всички поместни православни църкви. Честването ще продължи тази вечер с тържествен концерт във Варненската опера.

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n