Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Но може да влезе в историята и безплатно, ако реабилитира Вероучението

ordenГБ

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат отпуснати средства в размер на 500 000 лв. за започване на археологически дейности и реставрация на Голямата базилика в Плиска.

Днес премиерът присъства на тържествената литургия по повод 1150-та годишнина от покръстването на българския народ, а след това бе удостоен с орден „Св. цар Борис Покръстител" -  първа степен. Отличието се връчва на предстоятели на православни църкви и държавни глави с особени заслуги към Църквата.

„Ще разговарям с археолозите, които в момента работят на участъка Шумен-Белкопитово, ако успеят да приключат сразкопките в следващите 20 дни, да се прехвърлят тук“, допълни Борисов. Той посочи, че поетапно ще се отпускат и допълнително необходимите средства за базиликата. „Видях два-три проекта за Плиска като цялостен комплекс, за който са нужни около осем милионалева. Ще го направя така, че всички туристи, ученици, хората, които идват, да виждат по векове какви събития са се случили на това място“, допълни премиерът. Той съобщи, че средства ще бъдат осигурени и за патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ в София.  „Около 20 млн. лв. са необходими за там, ще отпуснем тази година около 10 млн. лв.“,  заяви министър-председателят.

Това е добре, парите са важни. Но по-важният държавнически жест, с който премиерът може да влезе в Историята, е напълно безплатен. Става въпрос за предстоящото гласуване в Парламента на новия Закон за образованието. В него е заложено въвеждането на редовни часове по „Религия”. А вътрешната информация е, че настроенията против законопроекта са основно от парламентарната група на ГЕРБ. Давай, Бойко, ти си на ход... Докажи, че заслужаваш ордена „Св. цар Борис Покръстител”!   

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n