Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Прощавай, Гоце, че не успяхме да изпълним завета ти. Все още!

GOTSEГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 4 май 1903 година в бой с турския поробител загива следовникът на Левски – апостолът на свободата за българите в Македония и Одринско - Георги /Гоце/ Делчев. Той се ражда в българско семейство в град Кукуш, а се среща със смъртта в село Баница, Серско.

През 1946 година антибългарското комунистическо правителство на Георги Димитров предава костите на Г. Делчев на македонистите в Скопие. Управляващите в Република Македония отдавна правят опити да си присвоят този български национален герой, пренебрегвайки неговите думи: „...Сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото българско отечество.”

Поклон! И прощавай, Гоце че не успяхме да изпълним твоя завет. Въпреки реките българска кръв, които проляхме, въпреки чудесата от воински героизъм... Въпреки победите над лакомите ни съседи... Но Правдата рано или късно ще възтържествува. Защото Бог поруган не бива!

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n