Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Форумът по сигурността в Залцбург единодушно ни подкрепи

zalzburgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вицепремиерът Румяна Бъчварова участва в Залцбургския форум за  регионално сътрудничество в областта на вътрешната сигурност в рамките на ЕС.

Във форума участват висшите представители по въпросите на вътрешните работи на Австрия, България, Люксембург, Полша, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, както и директорите на Европол, Интерпол, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ), Европейската агенция по основните права на човека, Агенция "Фронтекс", и Международния център за развитие на миграционната политика.
България ще поеме председателството на Залцбурския форум от 1 юли тази година. Министър Бъчварова  представи приоритетите на предстоящото българско председателство, като сред тях открои сътрудничеството по противодействието на нелегалната миграция и каналджийството, на тероризма и радикализацията,  на киберпрестъпността, както и разработването на общи стандарти за комуникация при бедствия и аварии.  Засилване сътрудничеството със Западните Балкани и Молдова в областта на сигурността също ще е част от приоритетите на Залцбургския форум по време на българското председателство. 

В първия ден участниците във форума единодушно подкрепиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Вътрешният министър на Словакия, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Люксембург, чието правителство  предстои да поеме следващото председателство на ЕС, изрично подчертаха, че няма причина за забавяне на финалното решение за България и Румъния. Еврокомисарят Йоханес Хан също изрази своята подкрепа и че отлагането трябва вече да приключи. "Ние смятаме, че е абсолютно необходимо приемането им", каза Етиен Шнайдер, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Люксембург. Той добави, че по време на председателството си на ЕС Люксембург ще изведе като приоритет присъединяването на България и Румъния, и ще се търсят лостовете това да се случи.

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n