Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Председател на новия орган ще е Премиерът

00ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес правителството създаде Съвет за интелигентен растеж като консултативен орган към Министерския съвет, който ще координира и наблюдава изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 (ИСИС).

Съветът ще определя насоките на развитие на тематичните области на икономиката, визията и стратегическите цели. Министерството на икономиката е отговорна институция за разработването ИСИС, каквато стратегия трябва да разработи всяка държава-членска на ЕС за целите на програмния период 2014-2020 г. Наличието на подобен документ е предварително условие за отпускането на европейски средства по оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност” и „Наука и образование за интелигентен растеж“, които се явяват финансови инструменти на Стратегията.

Съветът за интелигентен растеж ще се председателства от министър-председателя. Предвижда се членове на съвета да бъдат министрите или техни заместници от министерствата, отговорни за формиране на политиката в областта на образованието и науката, индустриалните иновации, информационните и комуникационни технологии, иновациите в земеделието. В състава на съвета ще участват също така четирима представители на бизнеса от приоритетните технологични сектори на икономиката и четирима представители на научните и академични среди. Това предадоха за „Гласът на България” от правителствения пресцентър.

Всичко това звучи добре. Почти толкова добре, колкото звучеше идеята на Тодор Живков социалистическа България да се превърне в някаква източна Силиконова долина. Дано напънът ни за Ентелигентен растеж не се изчерпи само в компютъризация на фризьорските салони и фитнес-залите... И пак да си разказваме вицове за онези компютри, които всъщност били компоти.

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n