Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес е Нощта на музеите, възползвайте се и разглеждайте безплатно

seutГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Лувърът удължава с още две седмици рекламната кампания в парижкото метро за изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” заради големия интерес към експозицията.

Интересът към нашето културно наследство, представено в залите на крилото „Ришельо” в Лувъра, продължава да е много голям. Между първите, които разгледаха забележителната експозиция с тракийските ни съкровища и с бронзовата глава на Севт III още преди официалното й откриване, беше прочутият американски режисьор, продуцент и сценарист Джордж Лукас.

Да припомним, че днес, 16 май (събота) отбелязваме единадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Инициативата е реализирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.Тази година в Нощта ще се включат 16 държавни, 22 регионални и 49 общински музея и художествени галерии. За Казанлък това са Художествената галерия и историческия музей „Искра“, в който ще видите гостуващата изложба „Емпорион Пистирос в Тракия”. Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ пък е подредил в Паметника на свободата документална изложба, посветена на 175 години от рождението на войводите Стефан Караджа и Хаджи Димитър.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n