Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Фигаро“ нарича бронзовата глава на цар Севт III „истинско чудо на античното изкуство“

sevtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Златото на траките блести в Лувъра”, пише френският в. "Фигаро" по повод откритата през април впечатляваща експозиция "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България“.  В публикацията на Ерик Биетри-Ривиер се посочва, че "величествени, изискани, учудващи с богатството на злато и на сребро, експонатите, които са представени в Лувъра, съчетават елементи на чуждо влияние и на местния гений". Столицата на царството на Севт Трети – Севтополис, сега за съжаление е под водите на язовир, но основната царска гробница, както и могилите на хора от царския двор и от династията, разположени върху възвишения край Казанлък, днес се посещават от хиляди туристи, докато в българските музеи се съхраняват великолепните предмети от тях.

   Северни съседи на античните гърци, траките са един забележителен народ. Погребалните могили, в които се провеждат археологически разкопки от над 50 години, разкриват голям брой изящно изработени предмети, в които откриваме елементи, характерни както за изкуството на варварските, така и на цивилизованите народи, се отбелязва в публикацията на „Фигаро”.   Обикновено траките се свързват с епосите на Омир. Колесниците на тези съюзници на троянците, последователи на култа към Орфей, са били покрити със злато и сребро... Легенда? Съвсем не! Доказателствата за това са открити по време на разкопки в погребалните могили на тракийските аристократи, с които е осеяна страната, пише френското издание. „Имаме възможност да се възхитим и на великолепните и изключително прецизно изработени церемониални елементи - като наколенници с изображение на богинята Атина Палада, ковчеже за бижута от мидени черупки, нагръдници и шлемове от бронз, масивни корони с дъбови листа и жълъди от злато”, посочва още Ерик Биетри-Ривиер във „Фигаро”.

 Безспорно най-впечатляващият експонат от експозицията в Лувъра е бронзовата глава на Севт Трети. Очите са изработени от алабастър и стъклена паста, а миглите и веждите са от изрязани медни ленти. Погледът на бронзовия Севт Трети е поразяващ, бронзовата глава на владетеля е вероятно най-красиво изработената статуя в елинския свят сред откритите до момента, допълва още в. „Фигаро”. Севт Трети, който се е издигнал до управител на област, а след това, въпреки две поражения в битки срещу македонците, става влиятелен местен владетел, в годините 325-320 пр. Христа, преди завоюването от римляните, е владеел една част от равнинните територии на сегашна България. Главата на брадясалия Севт, с тази негова къдрава коса и с белег на лявата скула на лицето, е истинско бронзово чудо на античното изкуство, се отбелязва в публикацията на „Фигаро”.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n