Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Българската страна отново настоя за спазване „в пълен обем“ на правата на сънародниците ни от Западните покрайнини

b_sГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Двустранните отношения, европейската перспектива на Сърбия, както и участието на двете страни в регионални инициативи обсъдиха днес на среща в МВнР заместник-министър Валентин Порязов и помощник-министърът на външните работи на Република Сърбия Горан Алексич. 

„Развитието на двустранните ни отношения зависи от нивото на доверие, последователността в изпълнението на поетите ангажименти и постигнатите конкретни резултати”, заяви българският заместник-министър. 

Българската страна потвърди принципната си подкрепа за европейската интеграция на Сърбия, като отбеляза важността на изпълнението на критериите за членство. „Ще бъдем откровен и открит партньор и сме готови да споделяме своя опит и експертиза със Сърбия по пътя  й към ЕС“, заяви зам.-министър Порязов. От своя страна, Горан Алексич благодари за последователната подкрепа на България.

Валентин Порязов и Горан Алексич обсъдиха положението и конкретни проблеми на Българското национално малцинство в Сърбия. Постигнато бе общо съгласие, че неговите права трябва да бъдат спазвани в пълен обем в съответствие с националното законодателство на Сърбия и поетите от нея международни ангажименти. Двамата се съгласиха, че е необходимо договорно-правната база между двете страни да бъде актуализирана и допълнена в редица сфери. Потвърдено бе общото желание на двете страни за сключване на Договор за приятелство и добросъседство, който да създаде политическата основа за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в съответствие с новите реалности в двустранните отношения. Договорен бе общ план за действие, който да доведе до постигането на конкретни резултати преди предстоящото посещение на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич по покана на министър Даниел Митов през есента на тази година. 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n