Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Култовата кинорежисьорка снима филм за Румена войвода по разказ на Хайтов

zornicaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Воевода“ е работното заглавие на третия игрален филм на популярната българска художничка и режисьорка Зорница Попганчева, повече известна като Зорница София. Не, това не е псевдоним. Всъщност, София е кръщелното и име, дадено и при кръщението в Руската черква.

След бурни изпълнения пред пубертета, Зорница се опитала сама да повлияе на посоката на по-нататъшния си живот, избирайки си име, свързано с Мъдростта. Тренирала е бокс, язди и лети в небето с каквото и падне. Неин дядо е прославеният български военен летец Петко Попганчев. В ролята на Румена войвода, разбира се, е бойната Зорница!

Първите снимки на продукцията "Воевода" по разказа на Хайтов са направени през март, когато са заснети зимните сцени. Но основната подготовка стартира през юли, в Балкана край Жеравна, където актьори и масовка тренират ръкопашен бой и други бойни прийоми. Снимките са предвидени за септември.

„Контактувам ежедневно с историци от цялата страна, директори на музеи, колекционери на възрожденски антики и оръжия и пазители на български дух… - споделя Зорница София. - Специализираната въоръжена масовка за филма се мобилизира по такъв начин, с помощта на войводите на съвременните чети /б. р. – от дружество „Традиция“/.  Имаме такива съратници в Пловдив, Варна, Търново. Не мисля, че това е правено за игрален филм и никой не знае как ще се получи. Но в тези хора има отношение, което няма откъде да се вземе в обикновена масовка.“

Зорница разказва за неочаквания удар, който нанесли на кинопродукцията копродуцентите от Р Македония. Изведнъж те се сетили, че не можело българи да правят филм за Ильо войвода и за Румена, защото те били „македонци“!

След като бюджетът „олекнал“ с около 150 000 евро, се наложило екипът на филма да прибегне към една форма, доста популярна в чужбина. В платформата indiegogo е стартирана интернет кампания за дофинансиране на филма от зрители, съмишленици, симпатизанти, съратници, в която кампания и самите дарители получават дарове за спомен от филма. Започва се от символичния $ 1 за редовно получаване на дневника на продукцията и достига до $ 18 000 за асоцииран продуцент, с чиято помощ ще бъде възстановено и част от училището в архитектурния резерват Жеравна, където ще има снимки.

„На сайта на филма „Воевода“ във фейсбук ще излиза информация за кампанията ни в indiegogo, заедно с визитки на актьори, екип, новини от кухнята, снимки от репетиционния лагер и тренировки… - казва Зорница София. – Изобщо, вдигаме завесата и който иска, нека се пали, да идва в четата и да помага с каквото му е драго!“

https://www.facebook.com/voevodathefilm/videos/vb.826978164007925/905076949531379/?type=2&theater

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n