Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това потвърди в Казанлък министър Румяна Коларова

min-MONПетър МАРЧЕВ

Днес в Казанлък приключи работата на Националното съвещание на началниците на Регионални инспекторати по образованието. „Аз не съм дошла тук, за да съветвам колегите от РИО, а да чуя какви са проблемите по места, които няма как да бъдат усетени от София”, сподели министър Румяна Коларова след съвещанието.

Положителният момент, според нея, е наличието на обективни критерии, по които се оценява работата на учебните заведения. „Няколко групи са основните проблеми пред образованието по места, като първият е, че в Общинските планове за развитие на някои градове образованието не е записано като приоритет; оттам ще се породи след време спънка за усвояването на средства по евро-програми за модернизация на училищата”, подчерта доц. Коларова. Вторият проблем е свързан с блокирането на общински пари в КТБ. Например в Сливен 34 училища не могат да започнат нормално учебната година, макар че учителите получават заплатите си, но се налага да се ползват материали на кредит. Третата задача за решаване е как да се използва външното оценяване като инструмент за по-добри резултати. Четвъртият проблем в българското образование е, че политиката и политиците продължават да пречат на нормалната работа на учебните заведения.

Въпреки изброените проблеми, няма да има нито едно училище на територията на България, което да не отвори врати на 15 септември – обеща министър Коларова. Решен е проблемът с 33-то училище в столицата; ще отворят врати и двете училища в град Мизия, като учениците ще ползват класните стаи само на втория етаж. Със съдействието на МОН са осигурени 3 автобуса за община Бяла Слатина, търси се вариант за още един бус, за да бъде спасен нормалният учебен процес.

Добрата новина - първолаците в страната се увеличават и тази година 64 000 деца ще прекрачат за пръв път училищния праг.

От съда са възстановени на работа уволнените началници на РИО в Пловдив, Хасково и Сливен. „Моята основна грижа са училищните директори, защото те гарантират учебната година. Ако някой от началниците на Инспекторати посегне по политическа причина на директори, ще бъда принудена да го сменя!”, категорична бе Румяна Коларова.

По нейните думи, приключилият одит е установил дупка от 26 млн. лв. в бюджета на МОН, но това няма да се отрази на делегираните бюджети на училищата. Дефицитът ще се отрази единствено на националните програми в образованието като въвеждането на електронната платформа например. Броят на децата на сирийските бежанци постоянно варира и е между няколкостотин до хиляда, тъй като България не е крайна дестинация за техните семейства. Очаква се през тази учебна година 90 сирийчета да влязат в класните стаи на българските училища.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n