Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Европейската комисия задължи България да възстанови държавната помощ, иначе - съд

goraГБ

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" приветства вчера решението на Европейската комисия, което задължава България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделки за замени на гори. Ако България не направи това, тя ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори за милиарди левове.

 

Европейската комисия се задейства след жалба на природозащитни организации, подадена още през 2008 г. В жалбата бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица. Много замени са извършени преди влизането на България в ЕС, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната.

Коалицията „За да остане природа в България“ проведе редица протести заради „заменките“ през 2008-2009 година и единствена предприе конкретни мерки, за да се докаже незаконността и порочността на тази престъпна практика и да се потърси законов начин за спирането на тази незаконни действия. През 2013 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за неправомерна държавна помощ, тъй като държавата е използвала непазарни методи за оценки на заменените, които са довели до пряка загуба за държавата в размер на няколко милиарда лева.

Коалицията „За да остане природа в България“ винаги е настоявала получателите на тази държавна помощ да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката или да върнат заменените гори на държавата. Сега това иска и Европейската комисия. Няколко поред правителства можеха да предприемат мерки за прекратяване на това престъпление срещу българското общество, довела до евтиното и бързо застрояване на Черноморието и планините и до присвояване на обществена собственост. Но се ограничаваха само в половинчати мерки за заблуда на Европейската комисия.

Повече от 6 години години прокуратурата не откри престъпление в действията на предишните министри и заместник-министри на земеделието и горите, довели до милиардни загуби за държавата.

---------

Бел. ред. В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила”и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n