Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Очевидно България все още не заслужава друг паметник, освен Седмокрилия Петолъчник

krГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Столични полицаи и пожарникари изясняват обстоятелствата и причините за възникнал пожар в демонтиращ кран, разположен в близост до паметника "1300 години България" край НДК.

Сигналът за инцидента е подаден тази нощ към 03:15 часа. На място веднага пристигнали пожарни екипи, които бързо са преодолели и прекратили възникналото запалване. От инцидента няма пострадали хора, но е унищожена подемната техника. Извършен е оглед на място, предприети са действия за установяването на причините за инцидента.

Да припомним, че паметникът "1300 години България" печели масовото неудовлетворение и неодобрение на софиянци и на българите, включително и на др. Тодор Живков. Дебатът за премахването му е с десетилетна история. Преди няколко дни, Светлин Русев и компания организираха жива верига, за да бранят монумента. Показателно е мнението на арх. Павел Попов за историческата ситуация и значение на паметника:

„Паметникът на 1300-годишнината, иначе казано – Паметникът на България – по своему е феномен. Никога не е бил харесван, никога не беше одобрен и оценен от обществото. Никога никой не се опита да обясни защо и как той представлява България. Може би затова, в противовес на логиката в пластическите изкуства, той беше снабден с бронзови пояснителни надписи. Заклинанията обаче не попречиха обидните прозвища на паметника да се множат. А днес паметникът е феномен тъкмо защото четвърт век, след като беше създаден, той все по-точно представлява онова, което България е – наперена, нелогична, самодоволна, бъбрива, хаотична, сбъркана като конструкция и ориентация, саморушаща се структура. Днес паметникът много по-точно символизира това, което трябваше да символизира – страна, която от 100 години юридически и от 130 години практически е свободна да се докара сама до състоянието, което паметникът интерпретира. Винаги съм смятал, че паметникът трябва да се премахне без много шум или да се преработи драстично. Днес обаче мисля, че вземайки нужните предохранителни мерки, паметникът трябва да се остави, какъвто е, без никакви намеси..., докато България не се промени дотолкова, че да заслужи друг паметник…“

В този дух можем да тълкуваме и снощната партизанска акция, при която не бе обрана мандра, а бе запален инструментът на разрушението на този красноречив символ на българската разруха. Факт е, че Миналото /като мислене, като еманация/ се опитва да подложи крак на Бъдещето. Което е достатъчно ярко доказателство,че метаморфозата на гъсеницата на българската Несвобода не е приключила… 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort