Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Екатерина Захариева проведе консултации с колегата си Никола Димитров

zahГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Делегации, водени от външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров, проведоха двудневни консултации по проекта на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Разговорите, които се проведоха в България през уикенда, преминаха в конструктивна атмосфера. Постигната бе база за компромис. Следващата крачка е пристъпване към консултации и вътрешносъгласувателни процедури.

Междувременно, съгласуването на предварителния текст на Договора с парламентарната опозиция у нас, отдавна вече е в ход. „В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия“, заяви Бойко Борисов в отговор на писмо на Корнелия Нинова относно Договора.

 „По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора“, напомня премиерът Борисов. По думите му, подобен ход е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента. „В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на Парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика“, допълва премиерът.

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort