Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Борисов с важни срещи днес на Световния петролен конгрес в Истанбул

bisГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министър-председателят Бойко Борисов участва днес в 22-ия Световен петролен конгрес в Истанбул. На форума, който тази година е под мотото „Мостове към нашето енергийно бъдеще“, присъстваха над 5000 делегати от цял свят. Световният петролен конгрес се организира от Световния петролен съвет, който е неправителствена организация към ООН. Тя цели да насърчава устойчивото използване и управление на световните петролни ресурси в полза на всички.

Бойко Борисов се срещна с Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм. Разговорите се фокусираха върху изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Борисов подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор.

Пред конгресния форум Борисов определи като водещо за енергийното бъдеще на региона изграждането на европейския газов хъб „Балкан“, за предпроектни проучвания на който ЕС ни отпусна близо 1 млн. евро. Той подчерта, че едни от най-големите петролни компании са се включили в разработването на възможностите за добив на газ в българската икономическа зона на Черно море и посочи, че според проекта за хъба могат да се разпределят доставки от България, Румъния, Русия и Азербайджан.

„България е фактор на Балканите с възможностите на своята газопреносна система. В момента около 16,7 млрд. куб. м транзитен газ преминават през страната ни, а благодарение на направените инвестиции близо 80% от компресорните станции в региона на Балканите се намират в България“, допълни премиерът.

Българо-руските перспективи за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера бяха обсъдени по време на срещата на Б. Борисов с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Като позитивна стъпка нашият премиер определи Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС. Българският премиер изрази увереност и за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Относно АЕЦ „Белене“ той посочи, че се търси стратегически частен инвеститор.

 

 

sa

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort