Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Приоритет ще бъде жп-връзката между България и Македония

korГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Европейският съюз ще финансира строителството на железопътната линия от Коридор №8, която трябва да свърже Черно море с Адриатическо и минава през територията на Република Македония. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан пред "Дойче Веле". И уточни, че от Брюксел ще предложат за финансиране общо 6 транспортни проекти - магистрали и жп-линии.

"Един от железопътните проекти е свързан с известния Коридор №8, който трябва да направи връзката изток-запад от България през Македония и да достигне до Албания", подчерта Хан.

Изявлението на еврокомисаря дойде часове преди среща на върха "ЕС - Западни Балкани" в рамките на Берлинския процес, която се откри вчера в италианския град Триест. Преговорите, които се провеждат под егидата на Италия, като председателстващ Съвета на ЕС, се организират на най-високо ниво. В тях ще участват премиерите на шестте страни от Западните Балкани, вицепремиери, министри на външните работи, на икономиката и на транспорта, висши държавници на страната домакин, президенти и премиери на отделни европейски страни, както и представители на ЕС и на Европейската комисия, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, както и еврокомисарят по транспорта Виолета Болц. Там е и българският премиер Бойко Борисов, това предаде БГНЕС.

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort