Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За доклада по националната сигурност и определянето на Русия като заплаха

mecИлиян ВАСИЛЕВ

Министерският съвет одобри доклад по националната сигурност, който бе представен от българските специални служби. Нормален акт за всяка страна членка на НАТО и ЕС,

още повече че колективните ни органи вече са одобрили, и то отдавна, подобни доклади с подобни оценки. У нас мнозина приемат доклада като изненада, особено на фона на реалната политика и "действия" на правителството и министър-председателя. Няма нищо екстремно в оценките в доклада - както казах, те са стандартни, дори тривиални за всяка страна членка на НАТО. У нас нещата са различни само защото сме управлявани от официално признати в ЕС най-антизападни партии и цялата политиката на правителството - т.е. конкретните действия никак, ама никак не пасват на оценките на спецслужбите.

Да припомним:

 - Докато Външната служба на ЕК - колективното ни Външно министерство тревожно тръби, че български медии се използват за проруска пропаганда и разпространяване на фейк новини, българското правителство насърчава използването на публични средства, включително от еврофондове, за финансиране на същите проруски медии, като Блиц, ПИК и други, които са близки до Пеевски.

- Докато укрепваме отбранителната ни способност и отлагаме модернизацията на армията ни, привличаме руски военни поръчки /ремонт на хеликоптери, на кораби/

- Докато реализираме руски стратегически интереси чрез транзитен газопровод, обслужващ продължението на Турски поток на българска територия, като в допълнение създават дискриминационни условия за конкуренти на Газекспорт при ползване на газопреносната мрежа на страната, включително и Булгаргаз, като разликата е близо 12 долара на хиляда кубически метра, плащани от български потребители.

- Докато активно работим за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" - макар и не факт, посоката и публичните внушения, които се правят в тази посока не оставят съмнения. Проект, който ще отвори нови договори и поръчки към Русия и ще фиксира допълнително каналите на енергийната ни зависимост от Русия.

- Докато се противопоставяме на изграждането на общи натовски сили в Черно море с наше участие и базирани частично и на наша територия, чиято единствена цел е да компенсират националните военни дефицити пред руската заплаха. Помните "лодките и платноходките", и то при положение, че в доклада ясно се казва, че Русия засилва военните си способности в региона и съзнаваме, че няма с какво да противодействаме.

- Докато правителството и премиерът осигуряват лична протекция на най-значимия канал за руско влияние в България - дейността на Лукойл - включително при доказано нанесени щети за бюджета и потребителите за много милиарди, които надвишават стойността на самата рафинерия и на ритейл операциите /такива изчисления бяха направени вече многократно/.

- Докато премиерът провежда тайни срещи с генерал-лейтенат Леонид Решетников, на които става реч за за постепенна, тиха изолация на прозападния елит, включително чрез прокуратурата и тотален контрол през съдебната власт.

- Докато премиерът направи заслон на операциите на ВТБ в страната, включително по придобиването на Виваком.

- Докато остана пасивен при очевидните атаки срещу предприятия от ВПК, зад които прозират конкурентни интереси на кръгове, свързани или представляващи руския ВПК.

И това е списък - минимум.

За какво тогава ми е такъв доклад, след като не е идентифицирал и начертал стратегия за изолация рисковете за сигурността на страната?! След като тези, които го приемат, са част от рисковете.

Прилича по-скоро на кризисен пиар, на ритуално жертвоприношение в името на политкоректността и за замазване на очите на съюзниците ни в ЕС и НАТО, но в съдържателната част отсъства както намерение, така и воля за преминаване от думите към дела. Остава впечатление за един неискрен доклад. Или службите искат да покажат, че повредата не е в техния телевизор, а в политиците…

-----------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този коментар е в Блога на Илиян Василев. Заглавието е от редакцията.

 

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort