Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Бойко Борисов награди със „Златен век“ водещия археолог на проекта Black sea MAР проф. Джон Адамс

surГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Откритията от завършилото археологическо лято обявиха на пресконференция днес в Бургас изследователите от проекта Black sea MAР. „Скъпи професори и капитани - едно голямо благодаря за откритията. Това е голям принос в световен мащаб. Надявам се догодина да продължи това, което учените правят и откриват в Черно море. Трябва да ви кажа, че видях как работят на кораба, който направи откритията. Признавам, че съм много впечатлен. Имаме уникални специалисти и добре работещи хора. Ще направим музей, в който да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години", обеща премиерът.

От чуждестранната част на екипа благодариха на българските си партньори за подкрепата в реализирането на проекта, финансиран от тръста „Джулия и Ханс Раузинг”, благотворителна фондация, с интерес към подобряването на познанието за произхода на човечеството и човешката цивилизация в региона.

В края на пресконференцията премиерът Бойко Борисов удостои водещия археолог на проекта Black sea MAР проф. Джон Адамс с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век" с огърлие. С високи отличия бяха наградени и Едуард Паркър и Ан Мари Пайпър. Кметът на Бургас награди изследователи от експедицията, открила находки, които обогатяват историята на мореплаването. Сред тях бяха директорът на НАИМ на БАН доц. д-р Людмил Вагалински и Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология.

Над 60 древни кораба са открити на дъното на Черно море от учени от проекта Black Sea MAP. Морските съдове са много древни, което ги прави още по-ценни и изключителни като находки. Днес в Бургаското пристанище експедицията, направила сензационните открития, се завърна с кораба „Havila Subsea“. Учените донесоха колекция от амфори и други артефакти, извадени от дълбочините.

 

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort