Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Четете кратката прогноза на разузнавателно-аналитичната агенция, известна и като „частното ЦРУ“

zemqГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ядреното жило на Северна Корея ще бъде тема № 1 в дневния ред на  САЩ през настъпващото четвърто тримесечие на годината. Администрацията на Тръмп ще понижи приоритета на по-малко належащи проблеми,

тъй като Вашингтон ще трябва да работи енергично, за да избегне, но и да се подготви за най-лошото. Изцяло ангажирани с ядрената криза, Съединените щати ще имат по-малко време и малко ресурси, които да отделят за други външнополитически въпроси, включително за ядрената си сделка с Иран. Въпреки че Вашингтон ще се опита да противодейства на местните власти в Техеран, Америка няма да рискува да предизвика нов дипломатически срив, като се откаже от споразумението. Освен това, на Белият дом ще се наложи да сложи край на най-агресивните стъпки в неговата протекционистка търговска програма до следващата година.

Дебатът за бъдещето на Европа започва. 

Европа от своя страна ще обърне вниманието си навътре, за да отговори на тежките въпроси за бъдещето си. Но дискусиите за реформата ще бъдат по трудни теми, които очертават основните различия между членовете на Европейския съюз. Тъй като Франция лобира за по-тясно обединяване на ядрото на континента, страните от Централна и Източна Европа ще бъдат разкъсани между желанието им за сигурност и финансовите ползи, които би могла да донесат по-дълбоката интеграция, и решимостта им да държат институциите в Брюксел на известна идстанция. През цялото време лидерът на блока, Германия, ще бъде зает със задачата да изгради една управляваща коалиция след септемврийските избори, създали един раздробен парламент.

Противопоставянето в Близкия Изток

Едно прагматично коопериране ще замаскира временно дълбокото противопоставяне на основните играчи в Близкия Изток. За да компенсира американския натиск срещу Иран, правителството в Техеран ще се опита да намали напрежението между своята страна и регионалните си конкуренти Турция и Саудитска Арабия. Поне това е на повърхността. Въпреки че Иран ще намери обща позиция с всяка страна по теми като Ирак и Сирия, очертаващото се сътрудничество ще остане само на ниво прагматизъм, тъй като дългогодишните му вражди в региона продължават да тлеят под повърхността в целия Близък Изток. Но след като актуалната заплаха от Ислямска държава бъде елиминирана, рискът от сблъсъци между настоящите партньори на Съединените щати и Русия само ще се увеличи, като потенциално ще увлече и своите покровители в това ново бъдещо разделение.

В променящия се регион Япония и Китай

ще търсят стабилност у дома.

Въпреки че Северна Корея ще представлява най-голямата заплаха за сигурността на Азиатско-тихоокеанския регион през това тримесечие, лидерите в Китай и Япония ще имат други проблеми в съзнанието си. Китайската комунистическа партия се подготвя за решаващ конгрес през октомври, когато президентът Син Джинпинг ще се възползва от възможността да концентрира властта в кръг от доверени съюзници. По подобен начин японският премиер Шинцо Абе ще работи за засилване на подкрепата за себе си по време на предсрочните избори през октомври с оглед на лидерския конкурс на своята партия през следващата година.

Индия ще открие враговете на своя враг.

Напрежението между Индия и Китай в пограничното плато Доклам наглед утихна, но разкри тлеещия стар спор на съседите за преначертаване на по-голямата част от планинската граница, която ги разделя. Тъй като Индия иска да разшири инфраструктурата си в региона, в случай, че напрежението отново припламне, индийското правителство ще опита да укрепи своите отбранителни връзки с Япония и Съединените щати, с надеждата заедно да се противопоставят на нарастващата мощ на световната сила Китай.

 

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort