Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сръбски църковници опитват да настроят и Гърция срещу нас

donosБГНЕС

Готовността на Светия синод на Македонската православна църква да признае Българската за Църква-майка предизвика истинска паника сред сръбските представители в западната ни съседка Македония.

Часове след като БНТ оповести писмото на МПЦ до Българската патриаршия представител на Православната охридска архиепископия към Сръбската православна църква изпрати донос до гръцкия църковен сайт "Ромфея". БГНЕС публикува без съкращения "статията" на автора, чието име е известно на кореспондента на БГНЕС. Информацията е озаглавена:

"Схизматичната" македонска църква е готова да признае Българската партриаршия като своя майка-църква".

 Следва пълният текст: "Неотдавна се появи писмо на т. нар. схизматична "македонска" църква, което се разпространява в определени среди. Съгласно информациите на "Ромфея.гр" схизматичната църква е готова да признае Българската патриаршия като църква-майка. В писмото се говори за възстановяване на евхаристийното общение, но и за историческата възможност Българската патриаршия да бъде Църква-майка на т.нар. "македонска" църква. Неотдавна имаше официални и неофициални контакти между хората от Българската партриаршия и схизматичната църква. Бивш професор и председател на БАН призова патриарх Неофит да заеме мястото на духовен баща и да разбере, че е правилно да подкрепи хората в Македония. В същото време Светият синод на Българската патриаршия, независимо от разговорите с хора от БЮРМ, се страхува да направи първата крачка. Накрая трябва да отбележим, че българският патриарх на няколко пъти официално е приемал схизматиците, а Българската църква свободно използва термините "Македония" и "Македонска църква", се казва в края на публикацията, която има за цел да предизвика отрицателни реакции сред гръцкото общество като се акцентира върху името  "Македония".

Гръцката православна църква има много добри отношения с Македонската православна църква и осъзнава, че последната има огромна подкрепа сред населението. 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort