Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Такъв бе лайтмотивът на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония в Струмица

bzsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Изграждането на Коридор №8 е приоритет от жизненоважно значение за целия регион, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Струмица. Там днес се проведе първото съвместно заседание на правителствата

на България и на Република Македония. Изграждането на Коридор №8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Македония, а във всички страни от региона на Балканите, посочиха двамата премиери. Според Борисов значимостта на темата вече е осъзната, проявен е и интерес за финансиране на проекта от международни финансови институции. „Това е оптимистичен факт. Надявам се в следващите близки години процесът да стане необратим“, каза българският министър-председател и посочи, че на 6. и 7. декември в София ще се състои среща на лидерите на страните от Западните Балкани с представители на Световната банка.

На съвместна пресконференция двамата премиери бяха единодушни, че днешната среща е добра основа за развитие на търговско-икономическите връзки между държавите. „Перспективата за членството на Македония в НАТО и ЕС продължава да бъде главният двигател за реформите в страната, продължаваме да работим усилено в тази посока. Благодаря за помощта на българските колеги, които ще ни консултират, и така ще продължим да градим приятелство“, отбеляза премиерът на Република Македония Зоран Заев.

В присъствието на двамата министър-председатели бяха подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Българската делегация връчи дарение на общината в Струмица – специализирано превозно средство за хора с увреждания. 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort