Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

30 години след Чернобил нов радиоактивен облак тръгна към Европа от Урал

msmsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

30 години след Чернобил нов радиоактивен облак замърси Европа, тръгвайки от Урал. Първи го засякоха французите. Но по стара традиция руснаците се ослушваха – ни лук яли, ни лук мирисали. Едва сега, два месеца след инцидента, Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври.

Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са зафиксирали повишени концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е разположено на 30 км от ядрения комплекс Маяк, пострадал през 1957 г. от една от най-тежките ядрени аварии в историята и служещ днес за място за преработка на отработено ядрено гориво, отбелязва агенцията.

"Радиоизотопът Рутений-106 беше засечен от наблюдателните станции в Аргаяш и Новогорний" между 25 септември и 1 октомври, уточнява Росгидромет в сводката си за състоянието на околната среда на територията на Руската федерация – забележете! - в периода 6-13 октомври 2017 година. Уточнява се, че в Аргаяш е зафиксирана "крайно висока концентрация" на рутений-106, превишаваща 986 пъти показателите, регистрирани предишния месец.

В съобщението на Росгидромет, цитирано от ТАСС, се посочва също, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Уран може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси.

Да, но не „може“, а СА ПОПАДНАЛИ, Росгидромет! Според данни на френските служби, ако замърсяванията в района на комплекса „Маяк“ са от порядъка на 80 %, то в Европа говорим за радиоактивно замърсяване от порядъка на от 5 до 20 %! Сред поразените страни, над които доказано е минал радиоактивният облак, са Румъния, България, Турция, Прибалтика, Скандинавието, северните части на Полша и Германия, Франция, Великобритания.

Както е прието да се казва – честито!

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort