Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Нашите управляващи симпатяги готови да строят АЕЦ „Белене“, пак

aecГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ще се наложи българският данъкоплатец да плати глобата по делото на Европейската комисия срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Тя може да достигне 330 млн. евро, каза пред предаването на БНР "Неделя 150" министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес. Делото е за злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар от страна на двете дъщерни дружества на БЕХ. Брюксел започна разследването срещу енергийния холдинг през 2012 г., като делото е за нарушение, продължило от 2007 до 2014 г. Сигналът до ЕК бе подаден от „Овергаз“ на Сашо Дончев.

Теменужка Петкова коментира решението на Народното събрание да не се признава вина по делото и увери, че то ще бъде спазено. Министърът обясни, че след като страната не успее да постигне споразумение с ЕК, се пристъпва към забранително решение, което съдържа глоба в размер, определен от комисията. "Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на БЕХ. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро", посочи тя и изрази надежда да не се стига до този най-тежък вариант. Петкова добави, че съществува вариант, ако страната признае за извършеното нарушение, санкцията срещу нея да бъде намалена с близо 30%. Съществувал е и вариант за преструктуриране, подобен на този от делото на ЕК срещу "Газпром", но по думите на министъра страната не е успяла да постигне споразумение по отношение на това преструктуриране.

По темата за възобновяването на проекта за втората атомна електроцентрала след положителния доклад на БАН, Теменужка Петкова каза, че управляващите са готови въпросът за "Белене" да бъде разгледан максимално бързо.

"БАН категорично каза, че след 2030 г. не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности", изтъкна енергийният министър. Тя припомни, че окончателното решение за централата ще бъде взето от Народното събрание.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n