Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Депутатите единодушно бламираха Борисов. Всички спасиха статуквото, което обслужва интересите на Газпром

gasИлиян ВАСИЛЕВ

Уважаеми данъкоплатци, избраният от вас Парламент, оня ден ви натресе поне 200 милиона евро глоба от Еврокомисията, за да спаси от отговорност шефовете на БЕХ и Булгартрансгаз - за това, че са злоупотребили с монополното си положение и отказали услуги на клиент. 

Някой си клиент /"Овергаз" - бел. ред./ . Това е решение на Народното събрание, след като вече има взето различно решение по въпроса от Министерски съвет.

Депутати с пълно мнозинство 179 от 179 отказват да признаят отговорност и не са съгласни да се приватизират пакети от Булгартрансгаз /напомням - няма компания в региона от страна-членка на ЕС, която да не е приватизирана или да не се намира в процедура/. Това са европейските правила, които важат за всички, само не и за "националните достояния" - БЕХ и Булгартрансгаз.

Бламирано бе правителствено решение. Борисов за втори път го бламират, а заедно с него - и министърката.

Една малка група,

енергийно задкулисие

от всички партии,

са убедили депутатите - голяма част от които се нямат хал-хабер от детайлите, че лошите от Еврокомисията са били заблудени от още по-лошите тук жалващи се и става въпрос за запазване на националното достойнство. За тези хора, то очевидно е несъвместимо с изпълнение на директиви и общи правила.

А смисълът на упражнението е елементарен. Натресена глоба от 200 милиона нямаше как да не повдигне въпроса - Кой е виновен? Разследване, разпити, обвинения.

С малко повече късмет и съответен пиар - много обвинения, нито един осъден. Неприятното е, че ще лъснат схемите, в които се твърди, че участват и профитират политици.

Така, с решение на парламента, вече никой няма да бъде отговорен. Колективно отговорният Парламент гласува за своята

колективна безотговорност.

Но пропускат да отбележат, че Парламентът няма пълномощия спрямо Европейските закони и правила.

Влакът напусна гарата и няма да се размине само с 200 милиона евро или толкова, колкото комисията реши. Като откажат да изпълнят решение срещу БЕХ и Булгартрансгаз, ще започне процедура срещу държавата и така влизаме в спиралата  - неизпълнение - по-високи глоби - още по-голямо неизпълнение - още по-високи глоби.

Имената на отговорниците - Делян Добрев, Жельо Бойчев, Таско Ерменков. В Парламента, забележете, има здрав съюз.

Да им напомня само какви ще бъдат последствията. Обжалването не може да произведе нищо, освен потвърждаване на пълния или значителен размер на глобата. При всички случаи над това, което вероятно е било договорено. Плюс плащане на разходите по защитата. В момента има около десет /!?/ жалби, по които Дирекция „Конкуренция“ ще стартира нови процедури. При това от различни български компании. Тук не трябва да има никакво съмнение в крайния резултат, защото работата на комисията е да налага единни правила по цялата територия на Съюза. Тя няма друга възможност - защото иначе ще си останем остров на различността, в който не европравилата, а здравият съюз с

Газпром диктува какво да се случва.

Нови жалби са подадени и по последните входно-изходни тарифи, които дискриминират български и чуждестранни ползватели на услугите на Булгартрансгаз в полза на Газекспорт. Изобщо, работата отива към милиарди лева потенциални щети.

А сега се запознайте с балансите на Булгартрансгаз и БЕХ и вижте как може да им се отрази тази глоба от 200 милиона евро. На компания, която има приходи от 140 милиона евро, да ѝ наложиш глоба от 200 милиона евро - трябва незабавно да обяви неплатежоспосбност. Затова ще се намеси БЕХ, но той вече е на ръба на своята кредитоспособност, след поредицата от спасяванията на НЕК. През следващите години предстоят огромни плащания по облигационни заеми, с които се спасяваше енергетиката. Няма да стане с увеличаване на капитала, защото процедурата трябва да мине през одобрение за държавна помощ. Поне не лесно.

И пак спасение с парите на данъкоплатците. Решение, което дори ще пиарват като патриотично, защитаващо честта и достойнството, докато ни взема пари от джоба - по 70 лева на човек, поне.

Тяхната, не нашата чест, разбира се -

но с нашите пари!

Истината е, че с това решение всички спасиха статуквото, което обслужва интересите на Газпром и политици у нас, които са закачени на яслата на енергетиката. А те са много.

Но всяко зло за добро - Европейската комисия ще се прости с надеждите да "превъзпита" България.

Делян бил управляващ, Таско бил опозиция.

Да му мислят преговарящите от наша страна, които ще се чудят как да съчетаят арогантността на решението на Народното събрание с реалностите в Еврокомисията.

Добре започнахме българското Европредседателство. Да ни е честит новият български анти-европейски държавно-олигархичен полит-патриотизъм!

------------------------------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този анализ е в блога на автора, който е бивш български посланик в Москва, а понастощем – енергиен експерт.

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort