Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сълзи на радост по повод историческото решение на Светия Синод на БПЦ за Македонската православна църква!

patrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове”. (I Кор. 12:26) 

Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмото на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ. Българската православна църква никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания, Св. Синод единодушно реши следното:

При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Църква - Майка, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

И още - Св. Синод  определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – председател и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.“

Това е буквалното решение на Светия ни Синод, оповестено днес по обед, което потопи в радостни сълзи всички верни чеда на Църквата от двете страни на Осогово и всички искрени родолюбци. За което само можем да кажем: Слава Богу за всичко!

Защото тези ни братя мъртви бяха и оживяха, изгубени бяха, и се намериха. И то, не в резултат на собствено блудство /ако си спомним библейската притча за блудния син/, а поради блудството - самодоволната гордост и своеволие на империите, които дръзнаха да се уподобят на богове и тръгнаха против Истината и се опиха от собствените си беззакония.

Но Бог поруган не бива.

Затова, нека в днешния ден се зарадваме и развеселим, братя и сестри,

защото с нами Бог!

Амин! 

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n