Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Македонският е деструктуриран български език, според БАН

bogaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Съществува ли македонски език? А какво представлява руският език? Чуйте мнението на доц. д-р Ана Кочева от Института по български език към БАН.  „Официалният език на Република Македония е деструктуриран български език

- това е прецизираната теза на езиковедите от БАН“, казва доц. Кочева.

Това, което в Македония наричат „македонски език“, ние, българите е редно да го наричаме писмено-регионална форма на българския език, пояснява езиковедката. Или региолект.

Според нея, естественият развой на езика е въз основа на определен диалект или на група диалекти, но нещо подобно в македонската действителност не се случва заради македонизма. Бащата на македонизма е сърбин - това е Стоян Новакович. И той го е измислил, за да се противопостави на българщината в Македония. След това македонизмът много охотно е възприет от Коминтерна, включително и от българските комунисти - коминтерновци през 30-те години, под коминтерновски диктат налагат създаването на т. н. македонският език, който си има рождена дата - 2 август 1944г. - нещо, което никой друг език не познава.

Доц. д-р Кочева отговаря и на един друг въпрос – на какво се дължи очевидната изключително голяма близост между българския и руския език?

„Обективните учени по света отчитат българския езиков характер на разнообразните термини за старобългарския език и отклоненията от това положение дълги години бяха редки. В Русия обаче беше създадена група от медиевисти, която целенасочено се опита тотално да ревизира схващането за българската народна основа на Кирило-Методиевия език. Тази основа бе максимално разширена, като в нея бе включен на първо място и руският език. Тенденциозността им, вероятно случайно, но много точно е формулирана в един от руските сборници, посветени на т.нар. древноруски език. Вижте какво казват самите те: „Да се откаже на древноруското общество самостоятелен литературен език - значи то да бъде превърнато в някаква византийско-българска сянка - нещо, което (…) се основава на лъжливата представа за ниската култура и изостаналост на Древна Рус”. Явно, историческите факти се преглъщат трудно, независимо че много висококултурни нации по света и днес използват чуждестранни книжовни езици, без това ни най-малко да накърнява техния престиж и самочувствие.“

ldldl

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort