Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Без промяна на границите в региона и категорична перспектива за Македония

tataГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Атлантическият съвет публикува на официалната си страница доклад за новата американска стратегия за Балканите. Документът „Балканите напред: Новата стратегия на САЩ в региона“ е разпространен

ден преди конференцията за Западните Балкани във Вашингтон, предаде БГНЕС. Във форума участват министрите на външните работи от региона. Атлантическият съвет смята, че в региона е постигнат значителен успех: Словения и Хърватия са част от ЕС и НАТО, а Черна гора и Албания са членове на Северноатлантическия пакт.

„Независимо от желанието на региона да бъде част от Западния свят и неговите институции, окончателният изход не би трявало да се смята за предварително решен. САЩ могат и трябва да имат ключова роля в тази насока. Те трябва да изпратят ясна, обща визия за региона. Те трябва да координират действията си с ЕС за възстановяването на ясната обща трансатлантическа цел на политическо ниво“, се казва в новата стратегия на САЩ за Балканите.

В доклада са посочени няколко конкретни мерки, които САЩ трябва да предприемат за стабилизирането на региона:

1. Атлантическият съвет смята, че САЩ трябва да имат постоянно военно присъствие в Югоизточна Европа, за гарантирането на сигурност и да имат възможност за дългосрочно влияние върху събитията. Военната база в „Бондстийл“ (Косово – бел.ред.) е идеална за тази цел.

Войниците там трябва да помагат при укрепването на способностите на местните власти в борбата срещу тероризма, чрез размяна на опит и да помагат при природни бедствия. По този начин САЩ ще изпратят ясен сигнал за предотвратяване на необмислените ревизии на сега съществуващите граници, които се стимулират от руския авантюризъм.

2. САЩ трябва да се опитат да постигнат историческо помирение със Сърбия. Белград може и трябва да бъде близък партньор и съюзник в региона. Това обаче може да стане, ако Белград започне да се разграничава от Русия.

3. САЩ трябва да възстановят репутацията си на истински посредник. Те трябва да положат допълнителни усилия и да подготвят Атина и Скопие в бъдеще да бъдат съюзници. САЩ трябва да обединят усилията с ЕС за подпомагане на преговорите между Белград и Прищина за тяхното по-бързо приключване.

4. Трябва да се обърне внимание на младите хора и на предприемачите от региона. Нито една от тези мерки няма смисъл, ако не се обърне внимание на дългосрочните икономически перспективи в региона за младите хора.

„Ако не сме достатъчно ангажирани, ако демонстрираме нерешителност, тогава ще отворим пространство за влошаване на ситуацията. Подобно нещо видяхме в Македония след 2008-ма година, когато се провали опитът за членството на тази страна в НАТО по време на срещата в Букурещ. Това доказва, че намаляването на американския ангажимент в региона може да доведе до по-голямо влошаване на определени отрицателни процеси и проблеми, включително и до това да се стигне до възможни кризи…

Нашето послание е следното – ако игнорираме региона, ако не изпълним своята роля, може да бъдем свидетели на избухването на нова криза – например в отношенията Белград-Прищина, или нещо, което е по-вероятно в Босна, а видяхме какъв потенциал има за подобно нещо и в Македония“, подчертава напомнят атлантиците.

Да споменем накрая и другата новина – американският дипломат Хойт Брайън Ий, който демонстрира енергия и решителност при овладяването на последната криза в Македония, вече е назначен за посланик във Вардарската република. Очевидно, официален Вашингтон чрез очите и ръцете на Ий ще контролира и насочва процесите на Балканите.  

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort