Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

НАТО ще включи „настъпателна отбрана“ в правилата за водене на кибервойна

hakГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Група страни членки на НАТО обмислят по-остър отговор на действията на подкрепяни от различни държави компютърни хакери. Сред вариантите за ответни действия е използването на кибератаки за срив на вражеските мрежи,

съобщават официални представители. САЩ, Великобритания, Германия, Норвегия, Испания, Дания и Холандия разработват общи принципи за воденето на кибервойна, от които да се ръководят техните въоръжени сили при вземането на решение в какви случаи е оправдано използването на кибератаки. Целта на страните е да постигнат споразумение към началото на 2019 година.

Доктрината може да промени подхода на НАТО от отбранителен към конфронтационен спрямо хакерите, които според някои официални представители работят за Русия, Китай и Северна Корея, опитвайки се да подкопаят западни правителства и да откраднат технологии.

"Приемането, че компютрите, също като самолетите и корабите, имат нападателни възможности, е промяна в нагласата (на НАТО)", заяви Майкъл Уидмън, капитан 2-ри ранг от флота на САЩ, в центъра за киберотбрана на НАТО в Естония, който координира разработването на доктрина за кибервойна.

Вашингтон вече разполага с кибероръжия, като например компютърни кодове, които могат да сринат сайтове или да блокират информационни системи. През 2011 г. САЩ обявиха, че ще отговорят на враждебни кибернетични действия.

Смята се, че САЩ и може би Израел са стояли зад компютърния вирус "Стъкснет", който през 2010 г. унищожи ядрени центрофуги в Иран. Нито една от страните не е потвърдила това. През 2014 г. 29-членният Алианс призна киберпространството като област на военни действия, редом с водените по суша, въздух и море, но досега не беше изяснил подробно какво следва от това.

Въпросът за използването на зловреден софтуер е чувствителен в Европа, защото демократични правителства не искат да бъдат виждани да използват същите тактики като авторитарни режими. Командири и експерти се фокусират върху защитата на собствените мрежи и блокирането на опити за зловредно манипулиране на данни.

Високопоставени балтийски и британски служители от силите за сигурност заявяват, че разполагат с разузнавателни данни, които показват упорити опити на руски хакери да прекъснат европейски енергийни и телекомуникационни мрежи, комбинирани с кампании за дезинформация в интернет. Те смятат, че Русия се опитва да разруши единството на западните страни относно икономическите санкции, които ѝ бяха наложени заради анексирането на полуостров Крим през 2014 г. и за подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна.

 

Най-голямото военно кибер-учение

„Cyber Coalition“  

 

САЩ, Великобритания, Холандия, Германия и Франция имат "киберкомандвания" – специализирани щабове за борба с кибершпионажа и хакерски атаки срещу важни инфраструктури. Естония, която преди десетилетие беше засегната от една от първите мащабни кибератаки в света, цели да създаде киберкомандване следващата година, което да бъде напълно готово за действие до 2020 г., като притежава нападателни кибероръжия.

Тази седмица НАТО извърши най-голямото военно кибер-учение „Cyber Coalition“ в историята си на военна база в Южна Естония. В него участваха повече от 700 представители от страните-членки на Алианса, държави партньори на НАТО, както и органи на Европейския съюз. Беше тествана защитата на 25 страни от НАТО срещу фиктивна хакерска група, ползваща се с държавна подкрепа, която се опитва да проникне в мрежите за въздушна отбрана и комуникация на НАТО.

"Фиктивните сценарии се базират на реални заплахи", заяви естонският подполковник Андерс Кууск, ръководил учението. Командването на НАТО няма да разработва кибероръжия, но миналия месец министрите на отбраната на страните членки се споразумяха, че натовските командири могат да поискат от страните членки разрешение да използват техните кибероръжия при необходимост.

В тридневното учение Република България участва със съвместен екип, в който са включени представители от държавни структури, бизнеса и академичната общност, под общото ръководство на Министерството на отбраната. Основните задачи за решаване са в контекста на хибридни сценарии, свързани с атаки в социалните мрежи, атаки срещу мобилни устройства, защитата от зловреден софтуер.

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort