Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Турските претенции за ревизия на Лозанския мирен договор ще доведат до конфликт

rrrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Лозанският мирен договор не се прилага в Западна Тракия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

По силата на подписания на 24 юли 1923 г. Лозански договор, Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. С договора се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция, както и границата между България и Турция. В Атина Ердоган заяви, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия. В Гърция има религиозно мюсюлманско малцинство и неговите права са напълно спазени, отвърна на упрека Павлопулос.

Ердоган заяви, че страна му няма териториални претенции към никой от съседите си, но постави въпроса за преразглеждане на Лозанския договор от 1923 г.

Във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор, българското МВнР изрази позицията, че „всяка ревизия на международни договори може да се извършва само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с  посланика на Република Турция в МВнР. България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.“

Остро реагира по проблема ръководството на партия ВМРО-БНД, която е част от управляващото мнозинство в България. Войводите припомниха, че гореспоменатото в разговорите между Ердоган и Павлопулос мюсюлманско малцинство всъщност е част от българския етнос. Тъй като става дума за българомохамедани, които Турция се опитва да турцизира, а Гърция игнорира някои от техните права. Единствено на България не ѝ пука за нашите еднокръвни братя.

Както и да е – искането на Ердоган за ревизия на мирния договор от Лозана идва, за да ни напомни, че времето на Апокалипсиса е близо. Защото много от православните пророчества свидетелстват, че турските претенции спрямо някои от гръцките острови в Егейско море ще разпалят мащабен военен конфликт. При който Русия ще смачка Турция, чиято територия ще бъде окупирана от Москва и още 7 натовски държави.   

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n