Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес в Струмица бе почетена паметта на 15-те Тивериополски свещеномъченици

strГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българският патриарх Неофит изпрати специално приветствие до вярващия народ и клира на град Струмица в Македония. Българският Велички епископ Сионий присъства на литургията в деня на светите Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици

и прочете обръщение от патриарх Неофит до струмишкия митрополит Наум по случай празника, на който присъства и премиерът Зоран Заев.

"Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение” – се казва в официалното приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към клира и миряните на Струмишка епархия.

В храма съслужиха четирима митрополити от МПЦ - Дебърско-Кичевският Тимотей, Тетовско-Гостиварският Йосиф, Кумановско-Осоговският Йосиф и струмишкият Наум. В знак на уважение и гостоприемство Величкият епископ Сионий беше поставен на владишкия трон. Той беше приет с много любов от вярващия народ.

Според житията им, св. Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици са убити от император Юлиан Отстъпник /361-363/. Това били епископите Тимотей и Теодор (участник в Първия Вселенски събор през 325 г.), побягнали от Никея, свещениците Петър, Йоан, Сергий, Теодор и Никифор, дяконите Василий и Тома, монасите Йеротей, Данаил, Харитон, Сократ, Комасий и Евсевий. След екзекуцията им през 362 г. местните християни ги погребали в каменни саркофази, на които били изписани имената им. При аварските и славянските нашествия античният Тивериопол бил разрушен, а гробовете на мъчениците – забравени. Векове наред християните в Струмица само по предание знаели за разигралите се някога драматични събития. След покръстването на България, по нареждане на св. княз Борис-Михаил комитът Таридин, който управлявал тези земи, се заел да издири светите им мощи. Те трябвало да бъдат положени в строящия се тогава катедрален храм на р. Брегалница.

-----------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация от БГНЕС

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort