Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сърбите „купили“ за 1,5 млн. франка българските епархии във Вардарско от Фенер?!

edsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Ние, историците работим с исторически факти. Исторически факт е, че след 1871 г. огромното мнозинство от населението на Македония се обявява за Българската Екзархия. Този факт не може да бъде отречен от никой. - припомня историкът проф. Драган Зайковски от Скопие. - След Балканските войни и Първата световна война, когато Вардарска Македония попада под сръбска власт, училищата и църквите на Българската Екзархия са затворени, а българските свещеници и учители - прогонени.“ Според данни, изнесени от проф. Зайковски, по това време Сърбия започва да води жестока политика на сърбизация на населението на Македония. Освен това, то бива принудено да премине под юрисдикцията на Сръбската православна църква. Професор Зайковски припомни и красноречивия факт, че през 1922 г. Сръбската църква е купила от Вселенската патриаршия за 1,5 милиона златни франка българските епархии във Вардарска Македония. „Може ли да се купуват епархии!!!“, възмущава се проф. Зайковски, коментирайки този кощунствен факт.

КОНТРАПУНКТ

На редовното си месечно заседание Св. Синод на гръцката Еладска църква е разгледал и становището на Св. Синод на БПЦ относно писмото на Македонската православна църква да съдейства за преодоляването на нейната схизма. По този повод гръцкият Св. Синод е изразил своето безпокойство от този акт на намеса на Българската църква в юрисдикцията на друга православна църква, т. е. Сръбската църква – действие, което противоречи на свещените канони и Преданието на Църквата, пренебрегва каноничното право и водещата роля на Вселенската патриаршия.

 Коментарът остава за вас. Но е очевидно, че старият сръбско-гръцки комплот против българските интереси продължава да е актуален.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort