Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

fpГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Досъдебното производство по описа на Специализираната прокуратура е започнало в началота  на май т.г., след няколкомесечно разследване, проведено от служители на ГДБОП.

Операцията, проведена на 11. декември под надзора на Специализираната прокуратура, е реализирана основно на територията на областите на Стара Загора и Габрово. Установени са петима участници в организирана престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на пико, основно в Стара Загора и Казанлък. Шестият участник до момента се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Според събраните данни, лидерът на групата е бил основният производител на дрогата, а съучастниците му изпълнявали ролята на дилъри в региона. Нарколабораторията е била оборудвана в къща в с. Долно Сахране, обитавана от един от участниците. Там са намерени и иззети произведени на място синтетични наркотици, част от които в процес на изсушаване, прекурсори, оборудване, както и около 300 г марихуана. На мястото са открити и 16 плаки с изображения на долари с номинал 50 и 100 долара, 193 листа с отпечатани на тях по 3 неистински банкноти от по 100 евро, както и фалшива банкнота от 500 евро.

В хода на проведените действия е установено, че лидерът на групата е подготвял и печатница за производство на неистински банкноти. За целта е оборудвал в наглед пустееща сграда в Габрово с висококачествени машини и материали. Една от печатните машини била „Хайделберг“, с капацитет  да произвежда почти всичко, включително документи за самоличност и банкноти.  При извършените процесуално-следствени действия са иззети още: машина за офсетов печат; метални матрици с изображения на елементи от банкноти долари и евро; бои; хартия; различни химикали за производството. Със същата машина въпросният мъж е бил заловен за отпечатване на фалшификати през 2010-а и осъден на 3 години и половина ефективно. Да припомним, че в началото на октомври 2010 г. при съвместна операция между ЦРУ, „Сикрет сървис“, Скотланд ярд и нашето МВР бе разбита печатна база в село Долно Сахране до Павел баня. Там се правеше фалшива валута, основно долари и евро. Парите впоследствие се разпространяваха в Испания, Франция и Италия, на цена 15-20% от номинала. При акцията бяха арестувани Димитър Михайлов и Марин Христов от Габрово, както и 43-годишният тогава казанлъчанин Иван Дочев. Последният беше партньор с Димитър Христов – бате Митко Малкия. До 2004 година, когато Малкият бе разстрелян в София, той бе със статут „дясна ръка“ на Баретата и отговорник за схемите му с фалшиви пари.

При сегашната полицейска акция, след претърсване къща на друг участник в групата от гр. Крън са открити пушка тип помпа „Маверик“ с боеприпаси, униформена полицейска риза със знаци „Полиция“, алуминиева мелница за марихуана, пълна със зелена маса, електронни везни и др. Първоначалните данни сочат, че групата се е занимавала с производство на синтетични наркотици и е подготвяла отпечатването на неистински доларови и евро банкноти от началото на 2017 година.

pe

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n