Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Патриотите са твърдо против ратифицирането на Истанбулската конвенция, която отваря вратите за еднополовите бракове в България

pedaliГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

ВМРО е твърдо против ратифицирането на Истанбулската конвенция, заяви на пресконференция заместник-председателят на партията и евродепутат Ангел Джамбазки.

Патриотите от ВМРО са категорични, че темата трябва да бъде широко обсъждана в българското общество.

По-рано днес правителството прие проект на закон за ратификация на конвенцията. Джамбазки посочи, че ВМРО е „против“, защото в тази конвенция се вкарват определения като „социален пол“, особености на пола, и задължения за българската държава да финансира gender образование от ниво детска градина, обясни той.

От партията са разтревожени, защото за тях това е промяна на традиционни устои на българското общество. Няма социален или трети пол, има два пола - мъжки и женски, отбеляза Джамбазки.

Въпросът за еднополовите бракове трябва да се постави на обсъждане в българското общество. За нас основна ценност е бракът като съюз между мъж и жена, заяви той.

Според евродепутата е заблуда, че целта на конвенцията е борба с домашното насилие. Той посочи, че насилието над жени и деца е укоримо и престъпно и се преследва от българското законодателство. По думите му тук проблемът не е в текстовете, а в дейността на правоохранителните и правораздавателните органи и с подписването и ратифицирането на една конвенция това няма да се промени.

Джамбазки посочи, че конвенцията предвижда и задължение за прекратяване на процедури за репатриране на нелегални имигранти или на хора, които нямат право да получат бежански статут, ако съответното лице заяви, че в държавата, в която трябва да бъде върнат, го дискриминира по полов признак.

Той посочи, че Истанбулската конвенция е подписана и обсъждана в много по-широки рамки от ЕС. По думите му 26 държави са я подписали и ратифицирали, в 19 от тях са разрешени или еднополови бракове, или фактическо съжителство. Джамбазки посочи, че конвенцията е подписана, но не е ратифицирана от 17 държави, между които са Великобритания, Ирландия, Исландия, Люксембург, Лихтенщайн, Латвия, Литва, Украйна, Молдова, Словакия, Чехия, Хърватска, България, Македония, Гърция и Кипър. Според него няма да има последици за България, ако не ратифицира конвенцията.

Джамбазки коментира, че днес не се предвиждат промени в Конституцията, но изрази опасения, че утре на база на ратификацията на конвенцията може да се поискат такива изменения в основния закон. Депутатите от ВМРО, а най-вероятно и цялата група на ОП, ще гласуват против Истанбулската конвенция, която въвежда пола като социално понятие и отварят вратата към узаконяване на третия пол.

Това съобщи от своя страна заместник-председателят на ПГ на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов за Канал 3. Патриотите сме твърдо „против“ и се надяваме не само на нашите гласове, но и на тези на колегите от ГЕРБ, БСП, няма значение - на всички, които уважават нормалността и нормалните хора в страната, заяви депутатът.

Има абсолютни ценности и абсолютни истини, и ние сме готови да ги отстояваме, категоричен е Искрен Веселинов. Той отхвърли оправданията на Екатерина Захариева, че конвенцията има за цел само да защити жените от насилие и не въвежда трети пол. Не става дума само за насилие срещу жени, каза Искрен Веселинов и цитира дефиницията на понятието „пол“ в чл. 3 от Истанбулската конвенция, в която е записано, че полът е „социално изградени роли, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжете и жените“.

Народният представител се съгласи, че конвенцията не признава официално третия пол, но затова пък отваря широко вратата към това с подобна дефиниция. Имаме множество текстове в тази конвенция, които заявяват, че ще се борят с предразсъдъците за стереотипните роли на мъжете и жените, коментира още Веселинов.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort