Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Патриарх Неофит разговаря с Вселенския патриарх за автокефалността на МПЦ

jcГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Предстои сериозен дебат за бъдещето на Евросъюза в светлината на Брекзит, но страната ни ще се потруди за възстановяване на добрия тон и партньорството между Турция и страните от ЕС,

посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха след официалната церемония по откриването на реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул и оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приноса на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа.

Премиерът Бойко Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на храма. Той посочи, че днешното събитие е не просто доказателство за сътрудничество между страните ни и толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.

В обновлението на Желязната църква се включиха Вселенският патриарх и Българският патриарх. „Да ни е честит обновеният храм "Св. Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи. Днес е хубав и слънчев ден. Слънчево е и на душата ми, както и на душите на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм“, заяви патриарх Неофит. Очакваше се дядо Неофит да засегне въпроса за автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия по време на срещата си с патриарх Вартоломей. 

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n