Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Освен официалната руска армия, в Сирия воюват и частни „армии“ на Кремъл

wagnerГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Към днешна дата няма точна информация за това колко войници е изпратила Русия в Сирия. Данните варират между 4400 и 7000 души, които са изпълнявали службата си в базите в Тартус и в Латакия.

Мисията на руските военнослужещи в Сирия е представена в родината им като "блестяща победа". Според официалните данни в операцията, която бе стартирана в края на септември 2015 г., са убити 41 руски войници. Но броят им в действителност може да е много по-голям. Москва разгръща в Сирия служители на "охранителната фирма на Вагнер" - частна армия, чиито членове са воювали на предни позиции. Предполага се, че около хиляда души са изпратени от "фирмата", за която се твърди, че е финансирана от един от олигарсите, близки до Владимир Путин, пише германското издание Der Spiegel.

Отец Александър Нарашев търси думи. Свещеникът мисли дълго време, преди да отговори. Темата на разговора с него е мъчителна. Става дума за Константин Садорошний, който

воювал в Сирия с бойния

псевдоним "Москал".

Младият мъж - едва 22-годишен - е дошъл при свещеника преди повече от година - в църква, разположена на оживен булевард в западната част на руската столица. Тогава, през месец януари, на път за дома си, Сандорошний се е изповядал. За последен път, както станало ясно по-късно. "За мен той беше повече от познат, аз бях негов духовен баща", разказва свещеникът. Садорошний е израснал с майка си - благочестива жена, както я описва отецът. Именно тя му съобщава новината: "Константин е мъртъв".

На 14 февруари 2017 година именно отец Нарашев отслужва погребалната служба за младия мъж. На нея присъстват шепа хора. По-късно, в памет на Садорошний, свещеникът публикува в социалната мрежа "Фейсбук" песен. Тя не е избрана случайно - песента е много популярна сред "частната охранителна фирма на Вагнер", командвана от Дмитрий Уткин, бивш подполковник от руската армия с боен псевдоним "Вагнер".

Садорошний е един от бойците на единицата "Вагнер" - частна руска армия, която официално не съществува. Младият мъж е изпратен в Сирия - и не се е завърнал у дома жив. Точно както още между 100 и 200 други негови съратници. Това поне твърдят активисти от Conflict Intelligence Team (CIT), чиито оценки са базирани на публично достъпни в интернет източници и изявления на бойни другари от единицата "Вагнер", които са разкрили своите имена, адреси, данни за членове на семействата им. Много от тях все още отказват да говорят публично заради подпис, с който обещават поверителност в замяна на хиляди евро, изплатени като обезщетение за загубата на близките им. Всички тези млади мъже - като Садороший, не фигурират в нито една официална статистика.

 Официалната и неофициалната

руска армия

Откакто в края на септември 2015 г. Москва обяви намесата си в сирийския конфликт, руската власт и държавните медии в страната упорито се опитват да обрисуват картина на "чиста война" с едва неколцина паднали войници. Вероятно причините за това са основателни. Все още е твърде дълбока травмата от войната в Афганистан през 80-те години на XX век, когато руснаците посрещнаха хиляди руски войници в ковчези.

В Сирия трябваше да бъде различно. Министерството на отбраната в Москва досега е предоставило данни само за смъртта на 41 войници. Сигурни цифри така или иначе няма, тъй като армията ги възприема като държавна тайна.

Към днешна дата няма дори информация за това колко войници Русия е изпратила в Сирия. Данните варират между 4400 и 7000 души, които са изпълнявали службата си в базите в Тартус и в Латакия. В рамките на изненадващо посещение във военновъздушната база "Хмеймим" в сирийската провинция Латакия, руският президент Владимир Путин обяви оттеглянето на "голяма част" от изпратените там войници. "Родината ви очаква, приятели. Завръщате се като победители", бяха думите, с които лидерът на Кремъл се обърна към военнослужещите.

Колко обаче от тях наистина ще се завърнат у дома си? Вестник "Ведомости" приведе данни за изтеглянето на между 30 и 50% от войниците, а „РБК“ - за две трети от тях. Русия трябва и ще остане в Сирия.

Без нея властта на

Асад ще се срине.

Путин се представи като миротворец - все пак през март 2018 г. са президентски избори в страната. В борбата срещу противниците на Асад обаче няма място за миротворчество - руската армия бомбардира неколкократно жилищни райони в Алепо например. Стотици цивилни загинаха, а безразсъдният подход многократно бе критикуван от международната общност, дори от федералното правителство в Берлин.

Руската държавна телевизия показа кадри на войници, които кацнаха в Иваново в североизточната част на Москва и в Махачкала в Дагестан. Те бяха посрещнати с медали и музика. Мисията на Русия в Сирия е чествана като голяма победа: „Ние сме тези, които сразиха терористичната групировка "Ислямска държава"! Това е простичкото послание. Версията на Кремъл отразява и вестник "Известия", който публикува статия под заглавие "Блестящо изпълнена мисия", а правителственият вестник "Российская газета" на свой ред написа "У дома - с победа".

Вагнеровите валкюри

са в челните редици

Но, за жертвите от единицата "Вагнер" не се споменава нито дума. Обаче тези мъже са воювали в челните редици при сраженията в Сирия. Например в Палмира, където е трябвало да влязат първи, да установят контрол и да задържат позициите. Това са изключително рискови задачи, отбелязват активистите от CIT.

За първи път критично настроени към Кремъл руски медии съобщиха за наемниците преди повече от две години. По онова време те са се сражавали в Донбас. Садорошний също е участвал в боевете в Източна Украйна. В зависимост от опита им, тези наемници получават между 1200 и 2000 евро месечно, плюс големи бонуси при успешно изпълнена задача. Преди да бъдат изпратени на фронта, те са преминавали обучение в база в Краснодар, Южна Русия, твърдя от CIT.

В Сирия в единицата "Вагнер" са изпратени от 500 до 1000 войници. Те са попълвали редиците на частната армия на ротационен принцип, като са били връщани за отпуск в родината си след два или три месеца. Интернет сайтът Fontanka.ru привежда данни за около 3000 наемни войници, които са се били в Сирия. Единицата очевидно се финансира от олигарха Евгений Пригожин, наричан

"готвача на Путин",

тъй като е собственик на едни от най-елитните ресторанти в Москва и Санкт Петербург. Според Fontanka.ru, компанията "Евро Полис" на Пригожин е подписала договор за добива на една четвърт от нефта и газа на ключови находища в Сирия срещу задължението да ги освободи от "Ислямска държава" и да ги охранява. А "мръсната работа" вършат наемниците от "частната охранителна фирма Вагнер".

Руското правителство отрича съществуването на частната армия и до днес. Наказателният кодекс на страната забранява използването на наемници в чужбина. Удобното извинение на Кремъл е, че ако има доброволци в Сирия, то те нямат нищо общо с Министерството на отбраната.

Въпреки това, в интернет циркулира снимка, която показва командира на групата "Вагнер" – Уткин - на прием в Кремъл. Кадърът е заснет на 9. декември 2016 г.одина, в Деня на героите на Отечеството, когато Путин награждава с медали военнослужещите.

 ---------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в Der Spiegel;  превод и редакция - Тереза Герова/ Агенция „Фокус“

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort