Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България ще се бори за приобщаването на Западните Балкани и за запазване на кохезионните фондове

gasГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„ЕК подкрепя заявения висш политически интерес за България по отношение изграждането на газовия хъб "Балкан", това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов след пленарната сесия на европейските комисари и министрите от кабинета. Юнкер връчи символично схемата за Газовия хъб "Балкан" на Бойко Борисов, който пък заяви, че ако има нещо, за което България ще настоява категорично, това е темата за кохезионните фондове. „Считаме, че за Балканите и новоприетите страни членки в ЕС те са жизнено важни."

Партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.

„Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта българският премиер.

Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство. „Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“, посочи Жан-Клод Юнкер.

 

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n