Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Откриват директна авиолиния Баку – София

sdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Азербайджан иска да инвестира в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно днес, след срещата на премиера Бойко Борисов и президента Илхам Алиев в азерската столица Баку.

„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление“, каза премиерът Борисов. След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България. Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа и е алтернатива на руския газ.

„Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м. годишно природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов. Той сподели, че има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ. Другата новина, която съобщава агенция БГНЕС от Баку, е утрешното откриване на директна авиолиния Баку – София. 

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n