Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Гърция няма монопол върху името „Македония“, предупреждава Каракачанов

bgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Не сте съвсем прави вие, гърци, които днес протестирате в Солун. Ние, българите, по естествен път заставаме зад братята си в Македония в спора за името. И искаме решаването на този спор. Но без издевателства. Никой не може съвсем да лишава хората на Македония да ползват името, което ползваха нашите общи деди. Да, потърсете компромис, но не извивайте ръце!

Няма защо думата Македония съвсем да бъде изключена от името на младата държава. Разбираме аргумента, че Македония не е само на Скопие, но не разбираме защо някой иска самата дума Македония съвсем да не присъства. Дори и в сложно съчетание.

Да, ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места. Но не го правим, защото смятаме, че пътят днес е другарство и великодушие, а не спънки. Ние с нашите еднокръвни братя в Македония показваме правилния подход.

Да, македонска нация назад в историята не е имало. Да, Македония е географско име, днес разделено между три държави, дори четири. Да, Скопие не може да има претенции към околните държави. За всичко това е прав Ципрас. 

Но защо тогава Атина има претенции да монополизира това име? Не умираха ли с това име на уста хиляди хора, които днес вие обичате да наричате „славяногласни елини“? Нямат ли право техните наследници да наричат родното си място с името, с което го наричаха дедите им?

Днешна Гърция иска окончателно да си присвои името Македония. И това не може да бъде толерирано. Ние от ВМРО – БНД сме категорични за това!

Сега е моментът да напомним: приятели гърци, на нашия герб има три лъва – Мизия, Тракия и Македония. Не забравяйте, че когато издевателствате върху Македония, издевателствате и върху нас. А ние не се плашим от това. Защото помним историята си. А по повод гръцките претенции, с усмивка ще припомним и онзи простичък отговор на Вазов: „Македония е наша!“

---------------------------------

Бел. ред. Днешните двучасови протести в Солун на гърци, организирани от крайни националистически и дори фашизоидни партии като „Нова зора“, бяха директно предавани от тв „Раша тудей“. Както е известно, рашъните използват всеки повод за раздори между балканските страни. Стратегическата им цел е ясна отпреди повече от 100 години – малка и слаба България, затова са и щедрите „подаръци“ за Сърбия и Гърция, на които Русия подари откраднатите български земи и население в Македония,Поморавието, Западните покрайнини. 

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n