Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Áга“ на Милко Лазаров повтори постижението на „Иван и Александра“, 29 години по-късно

milkoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След 29 години български пълнометражен игрален филм отново е в състезателната програма на фамозния световен кинофестивал „Берлинале“. През 1989 г. в престижната конкурсна селекция бе избран филмът на Иван Ничев „Иван и Александра“. 

„Áга“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров, чийто дебют „Отчуждение“ (2013) беше селектиран във Венеция. Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов и получи престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на програмата „Скриптийст“ през 2015 г. в Кан. „Áга“ разказва за ескимосите Седна и Нанук, които живеят далеч на север и мечтаят да съберат семейството отново. След смъртта на Седна, Нанук извървява дълъг път, за да открие напусналата ги преди години дъщеря Áга.

„Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации“, споделя идеята на филма Милко Лазаров.

В състезателната програма на „Берлинале“ е селектирана и българската миноритарна копродукция „Не ме докосвай“ – дебют на румънската режисьорка Адина Пинтилие с участието на Ирмена Чичикова и Георги Налджиев. Продуцент от българска страна е „Агитпроп“ – Мартичка Божилова с подкрепата на Национален филмов център.

Тазгодишната селекция на „Берлинале“ е поредният изключителен успех на българското кино след миналогодишната селекция на „Посоки“ на Стефан Командарев и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризбах в „Особен поглед“ в Кан и „Златният леопард“ от Локарно за филма „¾“ на Илиян Метев.  Освен на международно признание българските филми се радват и на все повече зрители в киносалоните.

 ------------------------------------

на снимката - режисьорът Милко Лазаров

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n