Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

И наследници на Васил Левски са били ликвидирани от Народния съд, съобщи проф. Вили Лилков

vlДесислав ТЕНЕВ

Вили Лилков е доктор към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките. През 2011 г. става професор по ядрена физика към Минно-геоложкия университет.

От 1999 г. насам е ръководител на катедра „Физика“ и е преподавател по Обща физика и Атомна и ядрена физика в МГУ. Съавтор е на книгата „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“.

 

Проф. Лилков, 1. февруари е обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. На 1. срещу 2. февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди от т.нар. Народен съд, чрез които е унищожена голяма част от елита на тогавашна България. Какво е лично за Вас този ден?

- Ден на траур, национален, защото на този ден започва ликвидацията на българския политически, военен и интелектуален елит. Разбира се, трябва да помним, че в месеците след 9. септември 1944 г. до 1. февруари 1945 г. в България са извършени между 27 000 и 30 000 убийства без съд и присъда.

Това е времето, в което заедно с политическите затворници са амнистирани и криминални типове. По специално изготвени списъци започват да се извършват убийства на хора, които също са принадлежали към българския елит - кметове, околийски управители, богати хора, военни, общински секретари, бирници, хора, които са били за пример и подражание в обществото в по-голямата си част. Преди да дойде Народният съд, в България се извършва една жестока комунистическа вакханалия, за която много малко се знае. Правен абсурд е, че има хора, които се водят безследно изчезнали, осъдени на смърт от този незаконен съд и е конфискувано тяхното имущество с всички последици за техните наследници. Тази дата е началото на един геноцид, който се извършва върху българския елит и всяко едно населено място в страната е дало своите жертви. Заедно с тринайсетте състава на Народния съд, които заседават в София, заседават и местни съдилища във всички околийски градове. В страната има едно надпреварване къде ще се издадат повече смъртни присъди. За съжаление, следите от този комунистически терор ги чувстваме и днес.

 

Вие, заедно с разследващия журналист Христо Христов, издадохте книгата "Бивши хора". Пожъна ли тя очаквания успех, научиха ли чрез нея повече хора за престъпленията на комунизма?

- Да, бих казал, че книгата постигна много голям успех, защото претърпя 5 издания, което за България е сериозно постижение. При обиколките ни в страната научихме за много съдби. Оказа се, че в много семейства у нас има по една такава история. По последни консервативни оценки на Борислав Скорчев миналите само през лагера "Белене" са около 15 хиляди души. В първата книга описахме много съдби на национално ниво, но сега събираме истории, с които подготвяме продължение.

 

Бихте ли разказали за част от личностите от Стара Загора, които са станали жертва на комунистическия терор?

- Стара Загора заема много "достойно" място в този списък. Ликвидираното на елита там е било не по-малко жестоко от терора на национално ниво. Ще ви кажа няколко имена, които, за съжаление, са останали само в паметта на техните семейства, защото принципът на комунистическия терор е не само да се ликвидира личността, но и да се заличи споменът за нея. Това е типичният кагебистки подход.

Ще спомена Иван Самсонов, който е собственик на кожарска фабрика на име "Пенчо Самсонов" в Стара Загора и е въдворен в Белене. Мончо Илиев, зъболекар, минал през Белене, учителят от Чирпан Ради Христов, фабрикантът от Стара Загора Георги Славов са минали също през Белене. Димитър Вълев, родом от Стара Загора и министър на промишлеността и труда, е интерниран в Свищов, изселен в град Левски със семейството си, също преминава през зловещия лагер в Белене. Там са изпратени дори собственици на ханове като Стефан Дървенеца и Петър Тошев, аптекарят Никола Плосков, адвокатът Минчо Дръндаревски, братът на ген. Луков, собствениците на фабрика "Мебел" в Стара Загора братята Христо и Петър Маринови. Унизени и съсипани са блестящи български офицери като генерал Боньо Гочев - герой от Първата световна война, генерал Грозданов пък е осъден на 15 години затвор, после е лишен от пенсия и е принуден да продава билетчета пред Универсалния магазин в Стара Загора. Какво да кажем за Никола Жеков, който е наследник на участниците в Старозагорското въстание братя Жекови? Той е осъден на доживотен затвор и умира в Сливенския затвор. Тези имена са съвсем малка част от всички, които са пострадали от комунистическия геноцид.

Наскоро бяхме с колегата Христо Христов в Карлово, където научихме потресаващи истории, включително за наследници на Васил Левски, които са били ликвидирани от т.нар. Народен съд. На техните наследници е забранено да учат, да работят в Карлово. Комунистите посягат на българския възрожденски елит. Ще спомена само наследниците на Райна Княгиня, които са избити, племенника на Бачо Киро, родствениците на Иван Вазов. Това е тежък геноцид, за който нищо не се знае. Все още се учи една изкривена лъжлива история. Виждаме бясната съпротива в момента на бившата комунистическа партия срещу това в училище да се изучава истината за българската история от това време.

 

Видяхме дори и скандална реакция в парламента срещу почитането на паметта на жертвите на комунизма от страна на заместник-председателя на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов. Как ще коментирате този акт?

- Тази тема за тях е въпрос на живот и смърт. Истината за престъпленията на БКП е много дълго притаявана и огромен брой от левите интелектуалци изграждаха своята кариера въз основа на една лъжлива история. Много от наследниците на комунистическите престъпници градят успешни кариери днес. Стигна се дори дотам подобен човек да кандидатства да оглави ООН. Затова и от БСП винаги със зъби и нокти ще се борят да представят себе си и своите родители в съвсем друга светлина.

Винаги съм казвал, че много хора се гордеят със своите предци. Това е прекрасно. По-важно е нашите предци да се гордеят с нас. Имаме дълг към тях да разкажем за онази България, която загубихме, онази България, която беше изграждана от тези възрожденски родове, които даваха и имота си, и труда си, и живота си за една независима и свободна България. Тези хора бяха несправедливо ликвидирани и запратени на дъното на социалната пирамида. На тяхно място дойдоха нови хора с измислени биографии, с измислен героизъм, платени агенти на Коминтерна. На всичкото отгоре, заедно с криминалния контингент от онези години, извършиха погром и геноцид над българския народ.

---------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на това интервю е във в-к „Старозагорски новини“

 

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n